SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Zapadnobački okrug

Zapadnobački okrug

Zapadnobački okrug se nalazi u severnom delu Republike. Obuhvata opštine:

1. Opština Sombor
2. Opština Apatin
3. Opština Odžaci
4. Opština Kula



Ukupno ima 215.916 stanovnika.

Sedište okruga je grad Sombor. Sombor je grad bogate kulturne tradicije:

– Rimokatolička crkva i Franjevački samostan iz XVIII veka,
– Zgrada Županije s početka XIX veka,

Ikonostasi Velike i Male pravoslavne crkve i Srpska pravoslavna crkva u Staparu su zaštićeni spomenici, dokazi duge istorije ovog grada.

Opština Sombor danas raspolaže sa 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je oko 97.000 hektara obradivih površina. Pored ratarske, veliki značaj ima i stočarska proizvodnja.

Prema popisu iz 2002. godine, na prostoru regiona živi 213.242 stanovnika, od čega u opštini Sombor 97.263 stanovnika, u opštini Kula 48.306 stanovnika, u opštini Apatin 32.793 stanovnika, u opštini odžaci 35.474 stanovnika. Stanovništvo celog regiona predstavlja 2,85% stanovništva Srbije, i 10,59% stanovništva Vojvodine.

Po gustini naseljenosti region spada u red srednje naseljenih u Vojvodini sa 88 stanovnika po kilometru kvadratnom, što je ispod proseka Vojvodine, koji iznosi 94 stanovnika po km², ali iznad proseka Srbije, koji iznosi 85 stanovnika po km².

Prema nacionalnoj strukturi stanovništva u Regionu složno i ravnopravno žive: Srbi, Mađari, Hrvati, Crnogorci, Rusini, Ukrajinci, Poljaci, Nemci, Albanci, Turci, Česi, Slovaci itd.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *