SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Kultura

Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Petrovdan.



Sveti apostoli Petar i Pavle smatraju se prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere a zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

Apostol Petar prema predanju je prvi od učenika izrazio nepokolebljivu veru u Hrista a propovedao je u Siriji, Palestini, Antiohiji i Maloj Aziji.

Sveti apostol Pavle najpre je bio progonitelj hrišćana a kasnije pošao je za učenjem Hrista i postao jedan od navećih propovednika i teologa prve hrišćanske crkve.

Petar i Pavle su pogubljeni u Rimu istoga dana. Petar je raspet na krstu, ali glavom nadole jer je smatrao da je nedostojan da bude pogubljen na isti način kao njegov učitelj dok je Pavlu odrubljena glava.

Petrovdan je smatran za kalendarsku granicu u godini: posle njega u prirodi nastupaju promene, koje ukazuju na približavanje jeseni.

Kod Srba postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina. Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *