SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Recepti

Spremite najbolje tulumbe, brzo i lako!



Tulumbe su vrsta vrlo slatkog deserta, kolača, specifičnog oblika. Prvo se prže u ulju, a onda se stave u tečni šećer (šerbet). Poreklom su iz turske a mi vam donosimo najbolji recept za ovaj slasni desert.

Potrebno vam je:

Za testo: 5 dl vode, 500 g brašna, 1 dl ulja, 5 jaja, 1 kašika šećera, malo soli;

Za sirup: 1 kg šećera, 5 dl vode, 1 limun;

Za kraj 1L ulja za prženje

Postupak pripreme:

Sirup: Šećer preliti vodom, pa kuvati nekoliko minuta. Pri kraju dodati limun isečen na kolutove. Skloniti sa vatre i dobro ohladiti (najbolje u frižideru). Testo: U šerpu sipati vodu, ulje, šećer i malo soli, pa kuvati dok ne provri. Lagano, uz neprestano mešanje, sipati brašno.

Vrelu masu skloniti sa vatre, pa dobro mešati varjačom ili mikserom, dok se testo dobro ne sjedini. U dobro izrađeno mlako testo dodavati, jedno po jedno, pet celih jaja, i svaki put dobro sjediniti masu. Pripremljenom masom puniti specijalni špric za tulumbe, pa ih istiskivati u litar zagrejanog ulja i pržiti. Pržene tulumbe spuštati u već pripremljen ohlađen šećerni sirup, da ga dobro upiju. Kada su tulumbe postale sočne, stavljati ih na tacnu.

Na kraju, gotove tulumbe preliti ostatkom sirupa i staviti u frižider da se dobro ohlade.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *