SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Zdravlje

Kafu svi volimo ali pijemo li je kako treba?

Većina nas ne može propisno da “otvori oči” i razbudi se ujutru a da prvo ne srkne par gutljaja jake, crne kafe.

Zahvaljujući kofeinu, ovaj napitak podiže energiju, podstiče koncentraciju, ubrzava mentalne procese i povećava mišićnu snagu potrebnu za obavljanje fizičkog rada, piše Mondo.Isto tako, ova supstanca može da izazove i brojne tegobe među kojima su gorušica, razdražljivost, pojačanje simptoma PMS-a kod žena, gastritis, pa čak se smatra i da umanjuje plodnost.

Zaključak je da kafa i pomaže i šteti, ali kako da znate kada će ispoljiti koje svojstvo? Naučnici kažu da postoji ZDRAV NAČIN ispijanja kafe

Da bi nam kafa dala baš ono što je našem organizmu potrebno, dva pitanja su ključna: koliko kofeina nam je zaista potrebno i kako se kofein apsorbuje u naše telo?

Istraživanja sugerišu da manje doze kofeina u pravilnim intervalima tokom dana mogu organizmu da obezbede sve benefite koje ova supstanca poseduje, a da se pritom izbegnu sva njegova negativna svojstva koja se javljaju kada preteramo. Ovaj koncept se zove “mikrodoziranje kofeina”. Na primer, možda bi bilo bolje piti 200 mg kofeina (što odgovara količini dve šoljice kafe) u periodu od šest do sedam sati, nego popiti celu količinu za sat vremena.

Takođe, veoma je važno kako naš organizam apsorbuje manje doze kofeina. Prema jednom istraživanju, kofein se izuzetno brzo, za svega nekoliko minuta apsorbuje u organizam ako se unosi kroz usta, a da se sporije apsorbuje u crevima, za šta je potrebno otprilike 45 minuta. 

Zaključak je da je poželjno da izbegnete konzumiranje većih količina kafe u kratkom vremenskom roku, što, naravno, ne znači da treba da se odreknete prve jutarnje. Samo je možda bolje da pijete manju količinu. 

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *