SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija

Ljajić: O oporavku turizma može se govoriti tek na proleće

O oporavku domaćeg turizma može se govoriti tek na proleće naredne godine, poručio je ministar turizma Rasim Ljajić.

Što se visokih cena u srpskom turizmu tiče, Ljajić navodi da Vlada još uvek nema mehanizme pomoću kojih će naterati privatnike da spuste cene i dodaje da je skoro nemoguće porediti brojke iz ove godine sa brojkama iz bilo koje druge godine.



U januaru je, podseća ministar, zabeležen rast od 28 odsto noćenja stranih gostiju, a u februaru 18 odsto, što su, kako kaže, neverovatni rezultati.

„To je sve ukazivalo da ćemo imati odličnu turističku godinu, ali desilo se šta se desilo i usledio je drastičan pad. U aprilu je to bilo 95 odsto manje ostvarenih noćenja stranih gostiju, u maju 94 odsto nego što je bilo prošle godine“, dodao je.

Govoreći o problemu sa kojim se suočavaju turističke agencije, Ljajić kaže da nisu očekivali drugi pik i već su krenuli realizaciju rezervacija koje su imali čak od prošle godine.

„Međutim, situacija se drastično promenila. Agencije jesu realno u problemu, mi smo pokušali uredbom o zamenskom putovanju da pomognemo, da putnici mogu da zamene putovanje u narednih godinu i po dana, a ako se to ne dogodi da mogu da povrate novac, međutim sada se sve komplikuje jer se otkazuju i aranžmani zakazani posle 15. marta“, kaže Ljajić.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *