SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Recepti

Recept za slasnu fokaču sa čeri paradajzom. Ukus mediterana

Ukoliko volite ukuse Mediterana na letnjoj trpezi, verujemo da će vam se dopasti recept koji je pred vama. Reč je o jednostavnim sastojcima i postupku pripreme, koji mogu obogatiti ukus hleba koji je u većini slučajeva svakodnevni deo jelovnika. Za kratko vreme od običnog, dobijamo aromatično testo iz pećnice sa sočnim čeri paradajzom. Kako su ovih dana odlasci u restoran na ručak znatno ređa pojava, nadamo se da ćete probati sami da napravite podjednako ukusan dodatak glavnom obroku i počastiti se u kućnim uslovima.



Potrebno je:

  • 20 g svežeg kvasca
  • 280 – 300 ml tople vode
  • 450 g oštrog brašna, plus još malo za posipanje
  • nekoliko listove sveže majčine dušice
  • malo naseckanog svežeg ruzmarina
  • 4 kašike maslinovog ulja, plus malo za podmazivanje pleha
  • 12 – 15 komada prepolovljenog čeri paradajza
  • morska so


Priprema:

1. Stavite kvasac u posudu sa 100 ml mlake vode. Izmrvite ga viljuškom, i ostavite da se dobro rastvori i počne da penuša, za šta je potrebno okvirno 10 minuta.

2. U većoj činiji pomešajte brašno, 1 ½ kašičicu morske soli sa začinskim biljem. Zatim napravite udubljenje u sredini i prespite kvasac, dodajte maslinovo ulje i dovoljno mlake vode kako biste dobili meko, i ne previše lepljivo testo.

3. Pospite radnu površinu brašnom i oblikujte testo dok ne postane glatko i elastično. Prebacite testo u pouljenu činiju, prekrijte kuhinjskom krpom i odložite na sat vremena da se udvostruči.

4. Pouljite pleh veličine 23 cm x 30 cm, pa lagano prebacite u njega testo, koje ćete poravnati sve do ivica. Nakon što ste to učinili, prekrijte nauljenom folijom i odložite da odstoji 30 minuta.

5. Zagrejte rernu na 200℃, a u međuvremenu prstima napravite udubljenja u koja ćete ubaciti čeri paradajz, pospite malo maslinovog ulja i morske soli odozgo i pecite 30 minuta dok fokača ne poprimi zlatožutu boju. Poslužite je toplu, i uživajte u obroku…

City Magazine

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *