SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Kuća

5 skrivenih funkcija svakodnevnih predmeta o kojima ništa nismo znali

Stvari koje redovno koristimo su odavno postale deo naše svakodnevice, da više ne razmišljamo o njima kao o nečemu posebnom, već ih upotrebljavamo bez znanja o svakoj njihovoj pojedinosti i funkcionalnosti, prenosi City Magazine.

Mnoge od njih, međutim, imaju karakteristike koje ih čine mnogo korisnijim nego što smo mislili. Sledećih 5 primera to najbolje ilustruju:

Gombica na kapiGombica na kapi je danas možda samo modni detalj, međutim, ona je nekada imala mnogo korisniju funkciju. Naime, francuski mornari su nosili ovakve kape kako bi zaštitili svoju glavu od udaraca u plafon broda tokom nevremena.

Margine na sveskama na linijeVerovali ili ne, margine na sveskama na linije se ne nalaze tu da bi čitanje iz ovakvih svesaka bilo prijatnije, a ni da bi imali mesto za pisanje beležaka. Njihova originalna funkcija je bila da zaštite sveske od pacova, koji su ranije bili prisutni u mnogim domovima i obožavali su da jedu papir. Sa marginama je bar postojala šansa da će deo vašeg rukopisa biti spašen, ako ne daj bože, neki pacov odluči da se malo nahrani vašom sveskom.

Fioka ispod rerne
Fioka ispod rerne se danas koristi za čuvanje plehova, oklagija, aluminijumskih folija i drugih stvari kojima ne možemo da nađemo neko drugo mesto u kuhinji. Ipak, prva funkcija ove fioke je bila potpuno drugačija. Ona je bila dizajnirana s ciljem da se u njoj drži tek spremljena ili zagrejana hrana do trenutka kada budete spremni da je poslužite.

Ispupčene linijice na slovima F i J na tastaturiOva blaga ispupčenja nam pokazuju gde je najbolji položaj za naše prste kada koristimo tastaturu. Pravilno je da se levi kažiprst nalazi iznad slova F, a prsti do njega budu iznad slova D, S, A. Desni kažiprst bi trebalo da bude iznad slova J, a prsti do njega iznad slova K, L i Č (na srpskoj tastaturi). To je osnovni položaj prstiju na tastaturi koji nam omogućava da je najbrže koristimo, i to bez gledanja nadole, ako smo savladali tehniku slepog kucanja.

Drvene vešaliceVerovatno mislite da su drvene vešalice otmenija vrsta istih predmeta napravljenih od plastike ili žice. E, pa one imaju i još jednu korisnu funkciju. Naime, drvene vešalice se ne prave od bilo kog drveta, već isključivo od kedrovog drveta, koje je posebno postojano, lepe miriše i, što je najvažnije, odbija bube i moljce. To je posebno važno u slučaju da u svom ormaru imate haljine, jakne, kapute i odeću napravljenu od vune.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *