SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Kultura Srbija Vesti

PODRŽIMO mladu i veoma nadarenu Anđelu, učesnicu muzičkog konkursa Neoplante Delikates

Foto: Lična arhiva, Anđela Dukadinović

„Bez muzike čitav svet bio bi mračan i pust, ona je svetlo u nama, ona živi u nama i vodi nas kroz vekove…“ – Anđela Dukadinović

Pčinjski okrug, Bujanovac, 28. juli 2020. (PČINJSKI 017 – PORTAL) –  Anđela Dukadinović (20) student je stomatologije, a iz hobija se bavi pevanjem i uživanjem u muzici. Pevanje je njena prva ljubav, a nakon toga počela je i da se bavi folklorom u kom je podjednako uživala učeći o svojoj tradiciji i kulturnom nasleđu juga i čitave Srbije.

Od malena Anđela je pokazivala muzičku nadarenost, nakon čega je izrazila želju zapevanjem u crkvenom horu „Sveti Prohor Pčinjski“ u Bujanovcu. Bilo je to 2010. godine, tog dana kada je prvi put zapevala himnu Svetoga Save, njen talenat prvi je u svoje ruke uzeo nastavnik muzičkog vaspitanja Vitomir Janjić, koji je rukovodilac istoimenog hora. Anđela se od tada učila crkvenom pojanju, a pored toga učila je i etno i duhovno pevanje od starijih članova. U isto vreme krenula je da se bavi ifolklorom.

Polaskom u više razrede nastupala je i na školskim priredbama, kojih se rado seća i koje joj neizmerno nedostaju, kako navodi, iako se priseća trenutaka kada je menjala horske haljine, kostime nošnje, ali vrlo često i glumačke. Osnovna škola „Branko Radičević“, crkveni hor i folklor bili su njeno prvo stepenište kojim je polazila, oslonac i stub. Naravno, svu zahvalnost, navodi, duguje svojoj porodici, prvenstveno roditeljima koji su uvek bili uz nju.

Godina 2014. je bila jako važna za Anđelu, kada je dobila brojne prilike u pevanju. Naime, te godine Osnovna škola je bila u projektu „Nišville multicultural exspression“ i „Srbija u ritmu Evrope“ na kojima su se tražili vokalni izvođači. Anđela je učestovala u oba projekta gde je Nišville bio festivalskog duha, a Srbija u ritmu Evrope takmičarskog. Najpre se takmičila u okviru opštine i bila izabrana za predstavnika Bujanovca na finalu takmičenja u Šapcu, gde je sa sobom povela čitav autobus podrške iz Bujanovca. Na tom takmičenju osvojila je 4. mesto od 25 opština u Srbiji koje su učestvovale. Sa Nišvila je ponela najlepše uspomene o kojima je pisala godinu dana kasnije u časopisu Medicinske škole „dr Isabel Emsli Haton“ u Vranju,koju je upisala i tokom koje je svakog leta nastupala na Nišvillu i upoznala brojne poznate muzičare.



Upisom srednje škole, njen talenat ni tamo nije ostao nezapažen, već na prvom času umetnosti iz srpskog jezika, njena profesorka Jelena Mitić primetila je njen talenat i angažovala je u svim priredbama tokom srednje škole. Anđela je pevala nahumanitarnoj priredbi u Vranju, na obeležavanju dana škole, kao i Svetog Save… Isto kao i u osnovnoj školi. Pored vannastavnih aktivnosti pokazala je i ozbiljne uspehe u obrazovanju. U četvrtoj godini srednje škole, pred sam upis fakulteta, osvaja 3. mesto na Republičkom takmičenju iz biologije, na kom je pisala divan rad pod nazivom „Uticaj uranijuma na sterilitet u Pčinjskom okrugu“. Takođe, učestvovala je i na republičkom takmičenju svih srednjih škola u Srbiji, iz biologije. Bavila se i humanitarnim radom, volontiranjem u Crvenom krstu Bujanovca, što smatra najvažnijom čovekovom vrlinom. Njena srednja škola nagrađuje je titulom đaka generacije, na šta je njena porodica jako ponosna.

Upisuje Medicinski fakultet, smer stomatologije, Univerziteta u Prištini, što posebno ističe, jer je o njenom fakultetu jako malo čula, a uglavnom su to bile brojne predrasude. Svako ko je studirao na Kosovu, kako kaže, osećao je jedno blaženstvo i milinu, samim nalaženjem na našoj svetoj zemlji i tamošnjoj edukaciji. O svom fakultetu i profesorima, koji dolaze sa svih Medicisnkih fakulteta ima samo reči hvale. Tokom studiranja i srednje škole pevala je u crkvi Svetog Stefana Dečanskog na Vojnoj bazi Jug, gde je povodom letnje slave baze, maja 2020. godine dobila prvo odlikovanje – novičić vojske Srbije, za desetogodišnji trud u crkvenom horu.

Anđela je ovog leta čula je za muzički konkurs Neoplante Delikates koja je izbacila svoju pesmu „Široko“, čija obrada će biti najbolje nagrađena. Anđela je spot snimala prvi put, ona kaže amaterski, u Bujanovcu, na nekoliko destinacija, na šta je posebno ponosna, jer je predstavila svoj grad.

Pozivamo sve ljude dobre volje, da otvore njeno izvođenje na YouTube-u, kliknu na sviđa mi se (lajk), jer se lajkovi u ovom takmičenju računaju kao bodovi, dok će drugi deo bodova davati tročlani žiri Neoplante Delikates. Anđela je već srećna samim snimanjem i uživanjem u tome što voli da radi iz hobija, a vi joj upotpunite to zadovoljstvo i pomognite u ovom takmičenju.

„Volim grad u kom sam odrasla, želim da u njemu ostanem i nadam se da neću biti primorana da iz njega odem, jer svaki čovek vraća se na kraju tamo gde je i odrastao, gde je njegova duša stanovala.. Želim da u Bujanovcu radim, bavim se hobijem koji volim, budem deo hora kao i do sada i da ga još više proširujem, a u tome možete da mi pomognete samo vi, dragi moji.“ – Anđela Dukadinović

Piše: Nenad Tasić

Foto: Lična arhiva

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *