SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Obrazovanje Vesti

Ko će od septembra u školu a ko onlajn?

Roditelji osnovaca imaće mogućnost da se opredele da li će u narednoj školskoj godini njihova deca pratiti nastavu u školi uživo ili od kuće onlajn, rekao je danas ministar prosvete Mladen Šarčević, prenose mediji.Prednost u nastavi uživo, kako ministar kaže, imaju niži razredi osnovne škole, jer deca do 12 godina po zakonu ne mogu sama da ostaju kod kuće, i dodaje da je iz pedagoških razloga važna nastava uživo posebno za učenike prvog razreda koji su na početku školovanja i treba da se prilagode školskoj sredini.

„Spremili smo nekoliko modela koje ćemo početkom nedelje predstaviti medicinskom delu Kriznog štaba. Modele smo radili na osnovu preporuka koje smo do sada dobili“.

Svi osnovci od 1. septembra imaće po četiri časa u školi koji će trajati po 35 minuta. Od osam do 11 sati u školu će dolaziti učenici prvog i drugog razreda, termin od 11 do 14 sati rezervisan je za treći i četvrti razred, od 14 do 17 – peti i šesti, a od 17 do 20 sati je termin sedmaka i osmake.

Između smene svake grupe učenika obavljaće se detaljna dezinfekcija učionica, a biće obavezno i pridržavanje preporuka lekara – đaci i nastavnici moraju nositi maske, a kako bi se obezbedilo četiri metra kvadratna po učeniku u učionici ne sme biti više od 15 đaka.

Disciplina u školama će od septembra morati da bude mnogo strožija, pa će shodno tome učenik za nenošenje maske prvo biti opomenut, potom ukoren, a ukoliko nastavi da skida masku i suspendovan.

Što se srednjih škola tiče. rad će biti dvosmenski, pa će tako na nedelju dana da se smenjuju nastava u školi i onlajn. Nedelju dana će nastavu će da prate u školi prva i druga godina, a u to vreme treća i četvrta će da rade onlajn od kuće.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *