SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Vesti

Mihajlović: Srbija će biti nezaobilazna za tranzitOd jeseni iduće, 2021. godine od Beograda do Novog Sada će se vozom stizati za svega 27 minuta – ponovila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović na gradilištu železničkog vijadukta kod Beške na trasi buduće brze pruge Beograd-Budimpešta, piše Beta.

Mihajlović je podsetila da se trideset i više godina nije ulagalo u železnički saobraćaj što se sada menja i istakla da „zemlja napreduje onoliko koliko ulaže u svoju železnicu“.

„Naši ciljevi su da sledeće godine na jesen do Novog Sada putujemo za 27 minuta bez stajanja, da započnemo što pre radove na trećoj deonici od Novog Sada do Subotice, kao i da do 2025. imamo završenu deonicu od Beograda do Niša“ što će početi iduće godine, nabrojala je ona.

Pošto je Srbija tranzitna zemlja, „završetkom železničkog Koridora 10 postaćemo nezaobilazna ruta jer smo za 300 kilometara kraći od Koridora 4 koji prolazi kroz Rumuniju i Bugarsku“, rekla je ministarka.

Najavila je razgovore sa evropskim partnerima za brzu prugu Niš-Preševo i nastavak rekonstrukciju pruge Beograd-Bar, u koju se nije ulagalo od njene izgradnje.

„Radimo sa najboljim svetskim kompanijama i ulažemo ogroman novac u infrastrukturu“, rekla je ministarka.

Nebojša Šurlan, direktor „Infrastruktura železnice Srbije“, rekao je da se na pruzi Beograd-Novi Sad grade tunel i vijadukt Čortanovci, te da je stepen realizacije 92 odsto i dodao da očekuje će se radovi završiti u ugovorenom roku.

Mansurbek Sultanov, direktor ogranka „Ruskih železnica“ u Srbiji, koje izvode radove, ocenio je da je taj projekat „važan korak napred u istoriji Srbije“ i značajan i za Balkan i Evropu.

„Reč je o integrisanju srpskih železnica u panevropski koridor. Napravili smo lepu saradnju srpskih i ruskih firmi. Radi se i dispečerkski centar i zajedno ćemo rekonstruisati i barsku prugu“, rekao je Sultanov.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *