SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Kultura Vesti

Lepčince: Obeležen praznik posvećen Svetom Pantelejmonu

U Lepčincu, malom mestu u blizini Vranja, obeležava se praznik Svetog Velikomučenika Pantelejmona.



Manastir u Lepčincu vekovima unazad je poznat kao mesto gde se mogu izlečiti mnoge bolesti. Ova mala oaza mira i lepote, ušuškana među šumovite predele, ugostila je danas stotine posetilaca koji su se tiskali oko suvenira ali i lepote koju ovaj predeo nudi.



Prema verovanju, manastir je posvećen Svetom Pantelejmonu, svetitelju iz 14. veka koji je pronalazio lek za razne bolesti, koje čak ni lekari nisu uspevali da pronađu, zbog čega je bio osuđivan. Kada je izveden pred carski sud, bog mu se javio u snu i spasao ga od zatvora ali je osuđen na smrt.

Kako legenda kaže, u trenutku kada je dželat mačem udario Pantelejmona po vratu, mač se iskrivio kao da je bio sazdan od voska pa dželat nije mogao da pogubi mučenika dve dok ovaj nije završio svoju molitvu.

Praznik Svetog Velikomučenika Pantelejmona obeležava se svake godine u Lepčincu kao slava, a običaj je i da se svake godine javi dobrovoljac koji će naredne godine biti kum, i koji obezbeđuje hranu i piće za sve posetioce koji su dobrodošli da se posluže. Kum se bira iz udruženja Pčelara Matice Vranjske.

Foto: SRB info/ Milena Mladenović

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *