SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Kultura Vesti

Počelo snimanje filma „Hadžijino zvono“

Snimanje filma zasnovanog na književnom delu pod nazivom “Nečista krv” čuvenog vranjskog velikana Bore Stankovića, počelo je nakon višemesečnih priprema.

Borisav Bora Stanković

U Ripnju ispod Avale za potrebe filma koji će se zvati “Hadžijino zvono” izgrađena je čitava replika Vranja iz 19. veka a nakon filma, publiku očekuje i mini-serija od 10 epizoda koja će se zvati “Nečista krv”.

Film će baš kao i delo, pratiti život i propast stare srpske, ugledne porodice a u nekim od uloga ostvariće se naši poznati glumci, poput Dragana Bjelogrlića, Marka Grabeža, Nele Mihajlović i drugih.

Režiser filma je Milutin Petrović a scenario su pisali Milena Marković i Vojislav Nanović.

Borisav Bora Stanković (Vranje, 31. mart 1876 — Beograd, 22. oktobar 1927) bio je srpski pripovedač, romansijer, dramatičar i jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma. Rođen je u Vranju i vrlo rano je ostao bez roditelja, pa ga je odgajila majka njegovog oca, baba Zlata po kojoj je ime dobila jedna ulica u Vranju. Završio je Pravni fakultet u Beogradu 1902. godine.

Svoju najpoznatiju dramu Koštana objavljuje 1902. godine, gde prvi put u književnom delu koristi vranjski izgovor, što izaziva velike kritike. Svoj najpoznatiji roman Nečista krv objavljuje 1910. godine, dobijajući pozitivne kritike.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *