SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Srbija Vesti

Odluka RFZO: Vantelesna ponovo o trošku države

Posle prekida od mesec dana obnavlja se postupak vantelesne oplodnje o trošku države za parove koji prirodnim putem ne mogu da ostvare potomstva.



Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) i Republička stručna komisiji (RSK) za biomedicinski potpomognutu oplodnju (BMPO) doneli su mišljenje oko ponovnog započinjanja postupaka BMPO.

Preporuka ustanovama je da se sa postupcima BMPO započne najdalje do 1. septembra, a da ustanove koje imaju uslove započnu i ranije sa postupcima BMPO, kao i preporuku da Komisije za BMPO zapocnu sa radom od 17. avgusta, saopštio je RFZO.

“RFZO je preuzeo sve aktivnosti iz svoje nadležnosti da se ni jednom osiguranom licu ne uskrati pravo na postupke BMPO na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja zbog perioda prekida rada”, navodi se u saopštenju.

Uputstvom koje je RFZO dostavila zdravstvenim ustanovama omogućuje se sprovođenje postupaka BMPO na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranicama koje su napunile 43 godine života u vreme trajanja prekida rada Komisija za BMPO i osiguranicama koje su napunile 43 godine života u periodu od 30 dana nakon završetka obustave rada nadležne Komisije za BMPO.

“Osiguranice se mogu javiti nadležnoj Komisiji za BMPO i zakazati pregled i to u periodu od 30 dana nakon uspostavljanja rada nadležne Komisije za BMPO. Takođe, zdravstvena ustanova je u obavezi da zakaže nov termin za pregled pred Komisijom za BMPO svim osiguranim licima kojima isti nije obavljen zbog prekida rada, dajući prednost osiguranicama koje su napunile 43 godine života u vreme trajanja prekida rada Komisija za BMPO”, navode iz RFZO.

Produžena je važnost svih analiza za Komisiju za BMPO za tri meseca, i to za osigurana lica koja u narednih mesec dana od započinjanja rada Komisija budu imala zakazan pregled.

Osim KC Kragujevac, koji će zbog trenutne epidemiološke situacije i organizacije posla otpočeti sa radom od 1. septembra, u svim drugim ustanovama u Planu mreže zdravstvenih ustanova Komisije za BMPO otpočeće sa radom od 17. avgusta godine, te se osigurana lica mogu javljati ustanovama telefonskim putem radi zakazivanja termina za pregled.

Napominju da se brojevi telefona zdravstvenih ustanova za zakazivanje termina za Komisiju za BMPO nalaze na sajtu Republičkog fonda u delu biomedicinski potpomognuta oplodnja.

Osiguranice koje su imale zakazane prve konsultacije za BMPO, a kojima zbog prekida rada nisu obavljene, zdravstvene ustanove su dobile obaveštenje da se one kontaktiraju i da im se zakažu novi termini za pregled.

SRB info / Tanjug / Foto: Unsplash

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *