SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Srbija Vesti

Lončar: Smanjuje se broj pacijenata, ali ne i broj pregleda

KBC Zvezdara izašla je iz kovid sistema i već sutra primiće non kovid pacijente, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da će početi da se prazni i Ortopedska bolnica Banjica, koja će biti u mogućnosti da za četiri do pet dana primi prve ortopedske pacijente.Zlatibor Lončar je nakon sednice sa direktorima kovid bolnica rekao da će danas i sutra Ortopedska bolnica Banjica biti ispražnjena od kovid pacijenata, da predstoji dezinfekcija, te da će prve non kovid pacijente biti u mogućnosti da primi u ponedeljak ili utorak.

Podsetio je da su se u redovan sistem rada već vratili Klinika za dermatologiju i Institut za reumatologiju.

Ministar je naveo da se smanjuje broj pacijenata u kovid bolnicama, teških bolesnika na respiratorima, kao i broj umrlih, ali da je još uvek veliki broj pregleda u kovid ambulantama.

„U kovid ambulantama u Beogradu svakog dana pregleda se između 1.500 i 1.600 ljudi. Nismo zadovoljni smanjenjem broja pregleda“, rekao je Lončar.

Ministar je rekao da će, ako nastavi da pada broj zaraženih, sledeće iz kovid sistema izaći Medicina rada i bolnica u Mladenovcu.

Apelovao je na sve građane da se pridržavaju mera – nose maske, održavaju distancu, održavaju higijenu.

Ukazao je da deca treba da krenu u školu i da je zbog toga potrebna što bolja epidemiološka situacija, jer je onda manji rizik za decu.

„Treba imati u vidu da imamo naše sugrađane, prijatelje, rođake koji čekaju na razne preglede, intervencije, a to zavisi od nas“, rekao je Lončar.

Ministar kaže da se povećavaju kapaciteti laboratorija za testiranje na koronavirus, zbog građana koji imaju simptome, ali i onih koji žele da se testiraju na lični zahtev.

Kapaciteti se povećavaju kako bismo spremnije dočekali jesen, kada može da dođe do ukrštanja virusa gripa i korone, ali i kako bi se izašlo u susret ljudima koji žele da se testiraju na lični zahtev uglavnom zbog putovanja.

„Sada pokušavamo da izađemo u susret ljudima koji se testiraju na lični zahtev zbog putovanja“, rekao je Lončar i naglasio da prioritet prilikom testiranja imaju građani koji imaju simptome i čija klinička slika zahteva testiranje.

Navodi da se kupuje nova oprema za laboratorije, zapošljavaju novi ljudi i da će se sa tom praksom nastaviti i dalje.

U Beogradu je povećan broj punktova gde građani mogu obaviti testiranje na lični zahtev. To su Institut „Torlak“, Gradski zavod za javno zdravlje, Institut „Batut“, Zavod za biocide, mobilni kontejner iza Urgentnog centar KCS.

SRB info/ RTS

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *