SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Mačvanski okrug Na današnji dan Vesti

Obeležena 106. godišnjica od Cerske bitke

Izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodio je državnu ceremoniju i položio venac kod spomen-kosturnice u Tekerišu, povodom obeležavanja 106. godišnjice od Cerske bitke.



Tom prilikom ministar Đorđević istakao je da je Tekeriš postao simbol, kao mesto na kome je germanski militarizam i imperijalistički ekspanzionizam, pravi uzrok Prvog svetskog rata, prvi put naišao na tvrd orah i polomio zube.

Kako je rekao, srpski narod se, u vekovima koji su prethodili Cerskoj bici odlikovao velikom istrajnošću i trpeljivošću pod tuđinskom vlašću jedne velike i nasilne svetske sile.

Ta visoka svest o tome ko smo i šta smo i koja je naša istorijska misija i uloga u svetu, omogućila je da savladamo višestruko nadmoćnog neprijatelja na Ceru, neprijatelja čiji je jedini cilj bio prodor na Istok i porobljavanje što više naroda i država. Ta prva pobeda Antante u Prvom svetskom ratu zaustavila je inicijalni nalet Centralnih sila i možda, na psihološkom planu i planu borbenog morala, u najranijem stadijumu rata zapravo predstavljala nasušni tračak nade i prvi korak ka konačnoj pobedi Antante i slomu Centralnih sila 1918. godine“, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, danas, za razliku od pre 106 godina, Srbija nema otvorenih neprijatelja u svetu. Međutim, kako kaže, kao i u vreme Prvog svetskog rata, posvećenost Srbije slobodarskim idejama državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, insistiranje na poštovanju međunarodnog prava i pravde, ekonomski napredak i privredni rast, predstavljaju trn u oku mnogima koji ne dele vrednosti Srbije i ne postižu uspehe koje, uprkos svim izazovima i brojnim negativnim okolnostima i globalnim trendovima, naša zemlja beleži u proteklih šest godina.

„Naš strateški cilj vojne neutralnosti ispunjavamo na takav način da ulažemo u osavremenjivanje i osnaživanje Vojske Srbije, što će nam omogućiti da i nadalje vodimo suverenu politiku i štitimo svoje državne i nacionalne interese. Ta ideja, kao, pre svega – politički koncept, koji je osmislio i trasirao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, realna je osnova za sprovođenje i drugog strateškog cilja Republike Srbije“, rekao je Đorđević.

Ministar je naglasio i da je drugi strateški cilj Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji, što govori o tome da je naša zemlja čvrsto rešena da se u najvećoj meri posveti ispunjavanju najviših civilizacijskih kriterijuma kroz usvajanje svih demokratskih načela modernog doba, snažnih i nezavisnih institucija, vladavine prava i građanskih sloboda najvišeg mogućeg stepena, da bismo zemlju naših časnih predaka sa uspehom transformisali u zemlju naših ponosnih potomaka.

SRB info/ INFO 24/ Foto: Info 24

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *