SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Kosovski okrug Kosovsko-Pomoravski okrug Vesti

Dačić: Još nema uslova za povratak 200.000 raseljenih sa Kosova

Foto: Sputnik

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je na 71. zasedanju Izvršnog komiteta Visokog komesarijata UN za izbeglice istakao da u Srbiji osim izbeglica iz bivše SFRJ boravi približno 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova, za koje se ni nakon 21 godine nisu stekli uslovi za održivi povratak, prenosi Tanjug.

Dačić je naglasio da je zanemarljiv broj njih ostvario svoje pravo na povratak, nesmetano raspolaganje imovinom, nediskriminaciju i nesmetan pristup političkim, ekonomskim i socijalnim pravima na Kosovu.

Održivi povratak u svoje domove uspelo je da ostvari, precizirao je on, samo 1,9 odsto njih i dodao da je to najmanja stopa povratka u svetu.

Populacija interno raseljenih lica sa Kosova predugo čeka na rešavanje osnovnih egzistencijalnih pitanja, kaže Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Podsetio je da se Srbi sa Kosova više od dve decenije nalaze van svojih domova i naglasio da to predstavlja jedno od najdugotrajnijih internih raseljenja u Evropi.

„Smatramo da je došlo vreme da se preduzmu konkretne mere da se ovim ljudima pomogne. Zato bismo visoko cenili dodatno angažovanje i podršku međunarodnih partnera na rešavanju problema produženog raseljenja Srba sa KiM, uz uvažavanje naučenih lekcija i ponavljanje dobre prakse“, istakao je Dačić.

Kaže da Srbija već pruža podršku interno raseljenim licima sa Kosova, provođenjem programa finansiranih iz budžeta Srbije, donatorskim sredstvima i sredstvima iz pretpristupnih fondova EU.

„Interno raseljena lica su danas taoci nerešenih pitanja, njima nije omogućen održivi povratak na KiM, kao ni pristup pripadajućim ludskim pravima. Poražavajuća je činjenica da zaštita njihovih prava nije obezbeđena od strane onih koji su se na to obavezali i kojima je to u mandatu“, istakao je Dačić.

Navodi da nas je globalna pandemija izazvana korona virusom podsetila na značaj međunarodne saradnje i solidarnosti, kao i da posebnu zahvalnost dugujemo UNHCR i OEBS koji su omogućili stambeno zbrinjavanje najugroženijih izbeglica.

Ministar je zahvalio svima koji su pomogli realizaciju Zajedničkog regionalnog stambenog programa trajnog zbrinjavanja izbeglica i raseljenih lica sa prostora bivše SFRJ, a koji se sprovodi u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

„Naši zajednički napori doveli su do toga da je u Srbiji posredstvom Regionalnog stambenog programa do danas stambeno zbrinuto 5.143 porodica“, rekao je ministar Dačić.

Kako je istakao, Regionalni stambeni program je primer da se put ka rešenju uvek može pronaći, onda kada za tako nešto postoji volja.

„Veoma su zabrinjavajući poslednji podaci koji nam govore da je u svetu trenutno prisutno 26 miliona izbeglica, 45,7 miliona interno raseljenih lica, kao i 4,2 miliona tražilaca azila. Sa žaljenjem konstatujemo porast broja kako prisilno raseljenih i tako migranata na globalnom nivou. Rešavanje ovih kompleksnih problema predstavlja test naše odgovornosti i posvećenosti principima humanosti i solidarnosti“, naveo je Dačić.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *