SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Region Srbija Vesti

Srbija uručila protestnu notu Albaniji

Protestna nota Srbije uručena je ambasadoru Albanije povodom izjava tokom zajedničke sednice vlada Albanije i tzv. Kosova.

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas ambasadora Albanije u Srbiji Iljira Bočku radi uručivanja note u kojoj je izražen najoštriji protest povodom izjava datih tokom zajedničke sednice vlada Albanije i tzv. Kosova, 2. oktobra u Tirani, a pre svega onih koja se tiče ukidanja granice između Albanije i Kosova i Metohije.

„Takve izjave koje impliciraju ujedinjenje Albanije i srpske pokrajine Kosova i Metohije i stvaranje Velike Albanije, predstavljaju opravdan razlog za zabinutost, kako Republike Srbije, tako i ostalih država regiona opredeljenih za očuvanje stabilnosti i intenziviranje saradnje u regionu“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U noti, navodi se, ukazano je i na svakodnevne napore koje najviši zvaničnici Srbije ulažu u cilju razvijanja bilateralnih političkih i svih drugih odnosa sa susednim zemljama i približavanju stavova o kojima ne postoji saglasnost i, u tom smislu, izraženo očekivanje da će se i najviši zvaničnici Albanije, ubuduće uzdržavati od davanja izjava koje narušavaju bilateralne odnose Srbije i Albanije i mogu destabilizovati region.

Povodom navoda iz pojedinih medija o uručivanju protestne note albanskog Ministarstva spoljnih poslova diplomatskim predstavnicima Srbije u Albaniji, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštava da je privremeni otpravnik poslova Ambasade Srbije u Tirani pozvan u albansko Ministarstvo spoljnih poslova 6. oktobra radi uručivanja protestne note, ali je on odbio da primi notu zbog neprihvatljivih stavova iznetih u njoj.

Izvor: B92

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *