SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Korona Srbija Vesti

Kisić: Svaki dan imamo sve više nosilaca infekcije

Svakim novim danom imamo sve više nosilaca infekcije, koji mogu da šire virus, ne samo laboratorijski potvrđenih slučajeva, već onih koji nose virus, a da ne znaju i zato je od ogromnog značaja poštovanje svih epidemioloških mera, upozorila je danas članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela da se svakako beleži trend učestalosti obolevanja, što, kaže, nije neočekivano za ovaj period godine, te da ne može da teši činjenica da je u svim zemljama okruženja i Evropi dosta lošija.

Udovičić: Idite u tržne centre, ali poštujte mere

Tržni centri nisu problem, već nepoštovanje propisanih mera, ocenili su danas članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević i načelnik VMC Karaburma Ivo Udovičić.

Na pitanje da li je normalno da se, kada imamo situaciju sa 1.500 novozaraženih, otvaraju tržni centri, Kisić Tepavčević je rekla da treba da živimo, obavljamo životne aktivnosti što normalnije, ali uz poštovanje svih mera.

Kisić: Svi smo mi članovi Kriznog štaba i svi smo u riziku

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević na pitanje ko su članovi stručne komisije i kada se komisija poslednji put sastala, rekla da su to javni podaci koji su dostupni i da je predsednik stručne komisije koja Ministarstvu zdravlja predlaže uvođenje vanredne situacije dr Goran Stevanović, a članovi, pored Stevanovića, „većina nas koje viđate svakodnevno kada su u pitanju zarazne bolesti“.

Ona je podsetila da je vanredna situacija proglašena u sedam gradova u Srbiji, uključujući i Beograd, navodeći da tome ima par meseci.

Kisić: Škole spremne za onlajn,nadamo se da neće doći do toga

Školski sistem je od početka školske godine spreman za kompletno držanje onlajn nastave, ali se nadamo da do toga neće doći, izjavila je članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević.

„Školski sistem je spreman, ali i dalje imamo nadu, želju i volju, kada vidimo koliko je uspelo da se sačuva i spreči prenošenje virusa u školskoj sredini. Nadamo se da do toga neće doći, ali sve od nas zavisi“, rekla je Kisić Tepavčević.

Briga za zdravlje bolja od kazni, ali kazne daju rezultate

Članica Kriznog štaba doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže da nije pobornik pooštravanja kaznene politike kada su u pitanju zdravlje i poštovanje mera, ali da to očigledno daje dobre rezultate.

„To je očigledno u podsvesti ljudi i funckionise bez obzia što nije razumljivo. Nije razmno da bi neko nosio masku na mestima gde je povećan rizik samo zato da ne bi platio, ali ako je to način da ne obolevamo i da se ne širi virus onda to očigledno jeste rešenje“, rekla je Kisić Tepavčević na konferenciji za medije.

Kisić: U ustanovama socijalne zaštite 120 zaraženih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih virusom korona zaražen je 61 korisnik i 59 zaposlenih, izjavila je danas član Kriznog štaba, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na redovnoj pres konferenciji rekla da je virus registrovan 28 ustanova i da se u većini slučajeva radi o sporadičnim infekcijama.

Od početka školske godine zaraženo 313 učenika

Od početka školske godine u školama u Srbiji ukupno je potvrđeno 313 slučajeva virusa korona i to 164 među đacima osnovne škole i 149 među srednjoškolcima, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je u toku ove nedelje kod 56 đaka potvrđeno prisuistvo virusa korona i to kod 28 koji pohađaju osnovnu školu i isto toliko kod učenika koji pohađaju srednju školu.

Zaraženo 1.545 osoba, umrlo pet osoba

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 1.545 novozaraženih virusom korona, preminulo pet osoba, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Oma je, na koferenciji za novinare, rekla da je juče testirano 11.004 građana.

U Beogradu najviše novih slučajeva – 796

U Srbiji je danas zabeleženo više od 1.500 novoobolelih.

Prema najnovijm podacima, najvišse zaraženih danas je registrovano u Beogradu – 796.

Izvor: Tanjug

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *