SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Rasinski okrug Tehnologija Zanimljivosti

Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji

Gramofonska ručica – „Srpska lepotica“ iz Trstenika

Jedna od najboljih gramofonskih ručica na svetu izrađuje se u malom proizvodnom pogonu sa šest zaposlenih u Aleksandrovcu. Izumitelj je četrdesetsedmogodišnji veterinar Zoran Mihajlović iz Trstenika, koji je od malena zaljubljenik u gramofone i magični zvuk ploča.

U svetu haj-faj opreme, Zoran Mihajlović je postao poznat 1996. godine, proizvodnjom tegova za gramofone. Nakon dve decenije istraživanja i pokušaja da umanji vibracije prilikom puštanja ploča, pre četiri godine konstruisao je i predstavio na sajmu muzičkih uređaja u Kaliforniji gramofonsku ručicu „suprim analog“. Ova tangenta danas se ugrađuje u najpoznatije gramofone poput „Rui Borša“ i „Triangl arta“.

Jako smo popularni u Aziji: Singapur, Hongkong, Kuala Lumpur, Peking, Tokio. To su glavni kupci i najviše ručki je prodato tamo. I ona je razbila mit o kompatibilnosti određenih glava sa određenim ručkama. Na ovoj ručki sve gramofonske glave rade perfektno“, naglašava Zoran Mihajlović.

Tajna ove unikatne ručice, koji audiofili širom sveta nazivaju „srpskom lepoticom“ je u specijalnim lagerima i velikoj pokretljivosti koja je presudna za dobar zvuk. „Suprim analog“, koja se izrađuje ručno, od domaćih komponenti, vredi 14.000 evra.

„Ručka ima dosta delova; otprilike 96 nekih različitih delova i sama proizvodnja za jednu ručicu traje mesec i po dana. Crteži su veoma zahtevni i tolerancije vrlo uske. U principu, sve je u stote, u mikrone“, navodi Bojan Rašković, metalostrugar.

„Moja uloga je da dam pečat, odnosno dušu toj ručici, da je oživim, protnem sve žičice. Što bi se reklo, da namontiram glavu i izvršim testove. Svaka ručica koja se napravi mora da prođe, kod mene slušni test“, napominje Tomislav Pavlović, test majstor gramofona.

„Suprim analog“ testirao je i tim stručnjaka čuvenog američkog časopisa Stereofajl, koji ocenjuju da je gramofonska ručica iz Srbije jedna od dve najbolje na svetu. Za nekoliko godina izrađeno je 30 ovakvih proizvoda koji su nesumnjivo postali srpski brend širom planete.

Izvor: RTS

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *