SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Srbija Vesti

Dan borbe protiv fašizma i antiseminizma

Foto: Tanjug

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležen je danas polaganjem venaca na spomenik „Menora u plamenu“ u Beogradu, a ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević poručila je da je Srbija iskreno opredeljenja da borba protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije bude stalna i odlučna.

Kisić Tepavčević je podsetila da je na današnji dan 1938. godine počeo veliki pogrom nad Jevrejima širom Nemačke, poznat kao “Kristalna noć“ i istakla da se taj događaj smatra simboličnim početkom Holokausta i prvim korakom u sistemskom progonu i ubistvima Jevreja širom Evrope.

Ona je kazala da je sistematsko iskorenjivanje jevrejskog naroda počelo je njihovom diskriminacijom i isključivanjem iz društvenog i javnog života 1933.godine, a u Kristalnoj noći ubijeno je i surovo likvidirano više miliona pripadnika nemačkih Jevreja.

Nečuven zločin počinjen nad Jevrejima zahteva da ostanemo posvećeni sećanju i odavanju počasti žrtvama. Pamteći sistemsko iskorenjivanje jevrejskog naroda obavezujemo sve nas, kao i buduće generacije, da zajedno radimo na utemeljenju društva u kojem razlike neće niti prepreka i ‘meta na čelu’, već ono što nas zbližava“, rekla je Kisić Tepavčević.

Istakla je da je Srbija boreći se za mir, jednakost i ravnopravnost u Drugom svetskom ratu pokazala da je borba protiv zla u korenu njenog bića i ukazala da je naše zemlja u tom periodu imala jedan od najjačih antifašističkih pokreta na svetu.

“Naši preci su nam ostavili časno ime, kao i sećanje na borbu čiji je smisao ugrađen u temelje savremene Evrope“, rekla je ministarka.

Izvor: https://www.rtv.rs/

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *