SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Srbija Vesti

Srbija se oprašta od patrijarha Irineja

Foto: Tanjug

U Hramu Svetog Save počelo je opelo patrijarhu SPC Irineju, nakon kojeg će biti sahranjen u kripti Hrama.

Prethodno su arhijereji SPC služili zaupokojenu liturgiju, a sada se služi opelo.

Pamtićemo ga po dobroti i mirnoći…

Vernici ispred Hrama Svetog Save, koji od jutros preko video-bima prate i učestvuju u svetoj liturgiji za upokojenje preminulog patrijarha Irineja pamtiće ga, kažu, po dobroti koja je isijavala iz njega i izuzetnoj mirnoći, koja ga je krasila.

Radmila iz Beograda, kroz suze je ekipi Tanjuga prenela da nema reči kojima bi iskazala koliko joj je teško palo što je patrijarh preminuo i navodi da je on bio veoma dobar za srpski narod.

Zaupokojena liturgija za patrijarha Irineja

U Hramu Svetog Save jutros u 9 sati počela je liturgija za upokojenje patrijarha srpskog Irineja, koji će zatim biti sahranjen u kripti tog hrama.
Zbog epidemiološke situacije, u hramu su samo sveštenici koji služe liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora.

Simbolika predmeta na patrijarhovom kovčegu

Kovčeg sa zemnim ostacima upokojenog patrijarha Irineja izložen je u Hramu svetog Save, gde je u toku liturgija, nakon koje će patrijarh biri sahranjen u kripti Hrama.

Preko kovčega je prebačen zeleni plašt, a na njemu su i drugi predmeti koji se vezuju za život i misiju patrijarha – kapa, štap, jevanđelje i krst.

Vučić i Dodik stigli u Hram

U Hram svetog Save oko 10.00 sati stigao je predsednik Aleksandar Vučić, sa njim i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Oni će inače, uz mitroplita Hrizostoma i starešine Saborne crkve u Beogradu protojereja-stavrofora Petra Lukića, posle liturgije govoriti nad odrom preminulog patrijarha Irineja.

Izvor: Tanjug

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *