SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Korona Srbija Vesti

Vučić: Danas će biti težak dan po broju preminulih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će danas biti „težak dan“, naročito po broju preminulih od COVID-19, da je odgovornost svih da budu disciplinovaniji, kao i da je domaći zdravstveni sistem radio bolje od skoro svih u Evropi.

On je tokom predstavljanja tenkova T-72MS u Kasarni „Mija Stanimirović“ u Nišu naveo da juče potpisani ugovor za rekonstrukciju i izgradnju novog dela Kliničkog centra Vojvodine, vredan 50 miliona evra, i renoviranje Kliničkog centra u Beogradu ukupno koštati 147 miliona evra.

Komentarišući praksu da se kovid-pacijenti zbrinjavaju van matičnih gradova, Vučić je naveo da Srbija po tom pitanju ne odstupa od Evrope, a zahvalio se lekarima što zbrinjavaju ljude i iz drugih sredina.

„Zdravstveni sistem je pokazao veliku žilavost, kao i to da imamo veliki broj ljudi koji hoće da se bore. Danas imamo ogroman broj junaka koji se suprotstavljaju toj teškoj bolesti, ponosan sam na to koliko se lekara prijavilo za rad u novim bolnicama u Batajnici i Kruševcu“, kazao je Vučić.

On je naveo da Srbija u borbi protiv korona virusa ima najbolje rezultate u regionu, da Severna Makedonija sa četiri puta manje stanovnika ima preko 1.000 više mrtvih od Srbije, a da su rezultati i u ostalim susednim državama slični.

Govoreći o ekonomiji, predsednik je rekao da Srbija sa ruskim Gaspromom ima ugovore i da izgradnja gasovoda od Bugarske do Madjarske teče po planu, kao i da će Srbija uzeti preko 60 odsto svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu.

„(To) ukazuje da će stopa rasta ekonomije biti najveća u Evropi“, rekao je Vučić.

Komentarišući lečenje bolesne dece SMS porukama, Vučić ocenjuje da se to na sličan način radi svuda u Evropi, a da je ponosan zato što je Srbija po tom pitanju uradila mnogo u poslednjih nekoliko godina.

„Juna 2018. godine smo uveli lek za spinalnu mišićnu atrofiju, prva doza košta 540.000 evra, a u svakoj godini do kraja života po 270.000 i sada lečimo 37 dece na taj način“, rekao je Vučić.

Dodaje i da će država učiniti sve da pomogne devojčici Aniki Manić, da trenutno vode razgovore sa Madjarskom o odlasku u Budimpeštu, s obzirom da ona zbog kiseonika ne može da ide komercijalnim letom, kao i da će ona pre 15. decembra biti prebačena u glavni grad Madjarske.

Izvor: Beta

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *