SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Svet Vesti

Bajden ukinuo Trampovu hitnu naredbu za izgradnju graničnog zida



Predsednik SAD Džozef Bajden ukinuo je vanrednu naredbu koju je bivši predsednik Donald Tramp koristio da opravda izgradnju graničnog zida, saopšteno je iz Bela kuće.

Bajden je u pismu predsednici Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi napisao  da je utvrdio da „proglašenje nacionalne vanredne situacije na našoj južnoj granici nije bilo opravdano“.

„Takođe sam najavio da će politika moje administracije biti da se novac poreskih obveznika više ne preusmerava za izgradnju graničnog zida i da se pažljivo pogledaju svi resursa koji su u tu svrhu usvojeni ili preusmereni“, napisao je Bajden.

To je poslednji u nizu koraka koje je Bajden preduzeo u vezi sa Trampovom politikom i naredio prestanak svih radova dok se odluke njegovog prethodnika o izgradnji zida prema Meksiku ne preispitaju.

Tramp je naredbu o vanrednoj situaciji na granici izdao početkom 2019. godine čime je olabavio ograničenja u korišćenju sredstava poreskih obveznika, i otvorio put da preusmeri ta sredstva prvobitno namenjena drugim agencijama.

Ideju o graničnom zidu Tramp je plasirao tokom svoje predsedničke kampanje, neprekidno insistirajući da će Meksiko platiti njegovu izgradnju.

Izvor: RTS

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *