SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Putovanja Srbija Vesti

Kopaonik dobio novu žičaru od Brzeća do Malog Karamana



Kopaonik je dobio još jednu modernu turističku atrakciju: žičaru sa 74 gondole koja će skijaše i turiste prevoziti od Brzeća do Malog Karamana. Reč je o najvećoj investiciji u srpskom turizmu, vrednoj 27 miliona evra.

Novoizgrađena žičara koja povezuje Brzeće sa Malim Karamanom na vrhu Kopaonika puštena je danas u rad, u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Premijerka je rekla da je to prvi završeni projekat iz programa razvoja „Srbija 2025“ i istakla da će mnogo značiti za meštane, s obzirom na to da dobijaju potpuno drugačiju perspektivu razvoja.

„Želim da u zdravlju koristite ovu gondolu još mnogo decenija. Sve najbolje želim ‘Skijalištima’ Srbije i Kopaoniku i svima koji se bave turizmom i ugostiteljstvom“, poručila je Brnabićeva.

Dodala je da takvi projekti doprinose bržem razvoju malih mesta. „Ovo je i prvi projekat, za mene zato simbolično još važniji, iz programa ‘Srbija 2025’ koji smo završili. Tako da guramo dalje i nastavljamo jako“, poručila je Brnabićeva.

Premijerka Brnabić se posle obraćanja medijima provozala novom gondolom.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izrazila je zadovoljstvo što je žičara uspešno izgrađena i što je taj projekat završen pre planiranog roka, i najavila nastavak ulaganja u turističku infrastrukturu.

Na svečanom otvaranju, Matićeva je rekla da žičara u vreme pandemije, kao jedna od najvećih investicija u turizmu, vraća optimizam i nadu da je oporavak turizma moguć i da će se desiti brzo.

„Srećni smo što je projekat gondole realizovan pre roka“, rekla je Matićeva i zahvalila svima koji su učestvovali u izgradnji na dobrom i efikasnom radu.

Nova gondola biće zamajac ne samo za opštinu Brus, nego i za ceo Rasinski okrug, rekla je predsednica opštine Brus Valentina Milosavljević.

Ona je rekla da je danas san postao java, jer je Kopaonik dobio najveću i najznačajniju investiciju u istoriji ovog kraja, ali i srpskog turizma.

Kaže da žočara donosi ekonomsku stabilnost ovom kraju, otvaranju novih radnih mesta, izgradnji novih hotela i ugostiteljskih objekata i povećava prihode opštine koji će biti usmereni na dalji razvoj. 

U drugoj fazi planira se proširenje kapaciteta  

U prvoj fazi, kapacitet žičare je 1.600 osoba na sat, i instalirane su 74 kabine – gondole, od kojih je jedna posebno luksuzna. U drugoj fazi planirano je proširenje kapaciteta na 2.400 osoba.

Trasa žičare duga je 3.741 metar, sa dve međustanice, Struga i Bela Reka, sa kojih se takođe skija.

Izgrađena je u rekordnom roku, za šest meseci, i to je veliki poduhvat jer je reč o savladavanju visinske razlike od 843 metra.

Gondolska žičara donosi preporod u ovo turističko mesto sa blizu 6.000 postelja, koje je građeno po uzoru na velike skijaške centre, podno vrhova Kopaonika na 1.100 metara nadmorske visine.

Jedna gondola prima 10 putnika, ali će taj broj zbog epidemijskih mera u startu biti prepolovljen.

Uz važeće ski-karte vožnja žičarom biće besplatna, a za panoramsko razgledanje karta će koštati 600 dinara za decu, 800 za seniore i 1.000 dinara za odrasle.

Izvor: RTS

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *