SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Bujanovac Ekologija Projekti Ubaci a ne baci

Svetski dan planete Zemlje obeležen u Bujanovcu



Dan planete Zemlje u Bujanovcu obeležen je nizom događaja povodom ovog dana.

Akciju čišćenja divlje deponije kod dva mosta na Binačkoj Moravi organizovalo je nekoliko organizacija: INDIGO iz Niša, IOM, UNHCR, Ekološko društvo „Bujanovac“ uz pomoć Opštine Bujanovac, JP „Komunalac“ i privatne firme „Bici Commerce“ iz Bujanovca.

Količina od oko 100 tona građevinskog i mešanog komunalnog otpada je uklonjena delimično odvoženjem na gradsku deponiju, a delimično razastiranjem gomila i prekrivanjem slojem zemlje. Prilikom čišćenja komunalnog otpada, jedan od migranata koji je u plastičnim papučama došao na akciju, posekao je staklom palac leve noge i na licu mesta mu je prvu pomoć ukazala Mr Snežana Milošević iz Ekološkog društva „Bujanovac“.



Predstavnici organizacije INDIGO iz Niša dogovorili o saradnju sa Ekološkim društvom „Bujanovac“ o budućim projektima na kojima mogu zajedno sarađivati.

U toku prepodneva u dvorištima SŠ „Sveti Sava“ i SŠ „Sezai Surroi“ u Bujanovcu zasađena su po 4 stabla breze kao simbol svake generacije koja trenutno ide u ove škole.Ovu akciju organizovale Građanske inicijative iz Beograda. U Biblioteci SŠ „Sveti Sava“ održana prezentacija pod nazivom „Otpad nije smeće“.



Cilj prezentacije bio je razvijanje javne svesti o primarnoj selekciji otpada, to jeset o prepoznavanju reciklažnih oznaka na ambalaži i proizvodima i pravilnom razvrstavanju istih prema oznakama za reciklažu.

Prezentaciju je održala Mr Snežana Milošević za goste iz Građanskih inicijativa i dvadesetak učenika i profesora SŠ „Sveti Sava“ i SŠ „Sezai Surroi“.

Projekat podržala opština Bujanovac. Stavovi izneti u podržano medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *