SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Na današnji dan Zanimljivosti

Dan slovenske pismenosti – Sv. Ćirilo (Konstantin) i Metodije

Foto: Srbinfo Portal

Danas se proslavljaju Sveti Ćirilo i Metodije, solunska braća koja su propovedala hrišćanstvo među Slovenima. Takođe, danas se praznuje i Dan slovenske pismenosti i kulture.

Južni Sloveni primili su hrišćanstvo iz susednih država. Preci današnjih Slovenaca i Hrvata primili su hrišćanstvo iz zapadnih crkvenih središta. U istočnom delu Balkanskog poluostrva hrišćanstvo se širilo iz Vizantije.

U drugoj polovini 9.veka pojedini članovi srpskih vladarskih porodica imaju hrišćanska imena što je bio znak da su već počeli da primaju hrišćanstvo.

Knez Velike Moravske zatražio je od vizantijskog cara misionare koji bi na narodnom jeziku propovedali hrišćanstvo. Taj posao dobila su braća Ćirilo i Metodije, iz okoline Soluna, 863.godine. Pošto su živeli pored Slovena oni su dobro poznavali slovenski jezik. Konstantin (Ćirilo) je pre polaska na ovu misiju sastavio glagoljicu – prvo slovensko pismo, a s grčkog preveo najvažnije obredne knjige.

Njihova misionarska delatnost nailazila je na otpor nemačkog sveštenstva tako da su braća morala da idu kod pape da se opravdaju od optužbi. Prilikom jedne od poseta Rimu Ćirilo se razboleo i umro.

Uz mnogo problema, Metodije, je nastavio da širi hrišćanstvo do svoje smrti 885.godine.

Njihov posao nastavili su njihovi učenici Kliment i Naum, koji će sastaviti ćirilicu – drugo slovensko pismo, a ime je dobilo u čast njihovog učitelja.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *