SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Bujanovac Pčinjski okrug Politika Vesti

Skupštinska zasedanja u Bujanovcu sa ili bez Srba?

Foto: SRB-info

Među običnim građanima Srbima u opštini Bujanovac čuje se mišljenje da srpske liste treba da učestvuju u rad lokalne Skupštine. Cilj je da se srpski predstavnici institucionalno bore za ostvarenje ciljeva srpske zajednice. Ekipa portala SRB-info je razgovarala sa građanima koji se ne bave politikom, ali su dobri poznavaoci prilika u bujanovačkoj opštini na tu temu.

Foto: SRB-info

– Srpske partije koje imaju 13 odbornika ne mogu nikako da utiču na usvajanje i donošenje odluka, kažu građani, jer je na drugoj strani  svealbanska većina koja broji 22 odbornika. U tom slučaju Srbi će biti preglasani. Povratak srpskih partija u rad lokalne skupštine bi odgovaralo Albancima jer bi time svealbanska koalicija dobila legitimitet što je svealbanskoj većini nasušna potreba. Srbi su izabrali pravu strategiju  neučešćem na sednicama lokalnog parlamnta. Imaju taktiku da izvrše pritisak preko međunarodnog faktora na Albance kako bi promenili stav o svealbanskoj većini i da se ponovo uspostavi sistem multieničke vlasti koja je u Bujanovcu bila na snazi do jula 2020. godine . U poslednje vreme plasira se priča preko određenih Srba koji traže da se srpka grupacija odbornika i sa jedne i sa druge liste vrate u Skupštinu i da se  preko institucija sistema bore za srpske interese – kažu obični građani.

Foto: SRB-info

– Srpske liste koje zajedno imaju 13 odbornika ne mogu da preglasaju većinu koju čine albanske partije sa ukupno 22 odbornika. Mišljenje građana  je,  da su predstavnici srpskih lista izabrali takvu strategiju, odnosno da ne učestvuju u radu Skupštine, kako bi se izvršio pritisak preko međunarodnog faktora na albanske političare, kako bi promenili odluku o formiranju svealbanske koalicije i da se promenom te odluke uspostavi sistem multiteničke vlasti. Samo tako, sistemom multietničke vlasti i Srbi i Albanci i Romi mogu preko institucija sistema da se izbore za važne stvari za svoju zajednicu.

Svaki povratak, gde ćete za svaki predlog biti preglasani, nije dobar i ne može doprineti rešavanju ovog problema u kojima se nalazimo – kažu za portal SRB-info.

Foto: SRB-info

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *