SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Bujanovac Srbija Zanimljivosti

BUJANOVAČKA BANJA – SPECIJALNA BOLNICA ZA REHABILITACIJU

Foto: Srbinfo

S obzirom da se bliži letnja sezona i odlazak u banje, evo jednog predloga koju biste banju mogli da posetite ove godine. Za sve one koji nisu do sada imali prilike da borave u njoj ovo su najvažnije informacije.

Ova banja smeštena je na svega 3 km od Bujanovca, pored samog Koridora 10, a 360 km južno od Beograda. Izgradnja je počela 1969. godine, a nova zgrada svečano puštena u rad septembra 1984. godine.

Foto: Srbinfo

Bujanovačka banja raspolaže najsavremenijim aparatima za dijagnostiku i lečenje. Pri lečenju se koriste vodagas i lekovito blato (peloid). Poseduje nekoliko termomineralnih izvora. Najpoznatiji izvor u Bujanovačkoj banji ima temperaturu od 43°C. Njegova lekovita sredstva iskorišćavaju se kupanjem u kadi ili bazenu.

Širok je spektar bolesti kojima pogoduje topli efekat ovih mineralnih voda. Terapije ovom vodom se preporučuju kod reumatske bolesti (spondiloza, artroza zglobova, hronični reumatizam, Behterevljeva bolest, diskopatija)  kod neuroloških oboljenja (neuralgija, išijalgija, centralna i periferna oduzetost) takođe kod problema sa kardiovaskularnim sistemom i organima za varenje, ali i kod mnogih kožnih i ginekoloških bolesti.

Foto: Srbinfo

Bujanovačka banja je poznata po blatu vulkanskog porekla, koje se takođe može upotrebiti za proizvodnju nekih kozmetičkih preparata. Pored blata, ističe se kao jedina banja u našoj zemlji koja koristi najsavremenije metode u lečenju prirodnim gasom ugljen-dioksidom. Primena ovog gasa izuzetna je u lečenju bolesti poput angine pektoris, kao i kod periferne ateroskleroze. Gas se u vidu mehurića oslobađa iz ugljene kiseline i podstiče cirkulaciju i jačanje zidova krvnih sudova. Neke od terapija koje se ovde sprovode, pored hidroterapijepeloidne i gasne terapije, su: elektroterapijafizikalna-kineziterapija i masaže.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *