SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Pčinjski okrug Vesti

Branislav Popović, organizator skupa povodom obeležavanja slave Sv. surduličkih mučenika


U hramu Svetog Georgija u Surdulici obeležena je slava Svetih surduličkih mučenika. Nakon liturgije obavljeno je rezanje slavskog kolača i izabran kum slave za narednu godinu.

Prisutnima se obratio predsednik Okružnog odbora potomaka ratnika iz oslobodilačkih ratova Srbije, dr. Branislav Popović, kao organizator ovog skupa.

Srbi su narod koji pretrpljeno zlo brzo zaboravlja, i možda smo baš zato nebeski narod. Navikli smo da praštamo i koliko god nemali za tuđe ne posežemo. Zato smo oduvek svirepo kažnjavani, zarad drugih cehove plaćali, bili su potrebni vekovi da se deo strahota Jasenovca prikaže jer je sramota biti žrtva, kad već nema stida i pokajanja zločinaca. Na primeru Jasenovca pokazano je koliko je vredno da se mučenička smrt nevinih žrtava makar pominje. Da i naši potomci znaju koliko su suze i krvi njihovi preci prolili za trenutke mira i slobode. O Surdulici se malo zna, nekada palanka a danas mala varošica, međutim ono što se nezna je da je Surdulica srpski Jasenovac u Prvom svteskom ratu, rekao je dr. Popović.


Njegovo celo obraćanje možete pogledati klikom na link https://youtu.be/vKNq12Pdvjs


Slava Sv. surduličkim mučenicima obeležava se od 2017.godine, kada je na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, određen 29.maj, kao dan za praznovanje. To je dan kada su njihove mošti pohranjene u spomen kosturnici.

 U toku Prvog svetskog rata, prilikom povlačenja srpskog stanovnišva ka Albaniji, bugarske okupacione vlasti su počinile stravične zločine, naročito u Surdilici i okolini. Među žrtvama bilo je i dosta sveštenika.

U toku Drugog svetskog rata ova teritorija je ponovo pripala Bugarskoj. Bugarski okupatori su u želji da prikriju zločine još iz Prvog svetskog rata, 1943.godine porušili kosturnicu, a mošti Sv.mučenika tajno zakopali na Starom groblju. Kasnije su mošti pronađene i vraćene 29.05.2010.godine u obnovljenu kosturnicu, navedeno je na sajtu Eparhije vranjske i SPC.

Foto: srbinfo portal

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *