SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Srbija Vesti

Beograd: Obeležavanje gradske slave

Beograd obeležava svoju slavu Spasovdan. Proslava počinje liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, od 9 sati, a služiće patrijarh Porfirije. Po završetku, litija će krenuti gradskim ulicama uz oglašavanje zvona u svim gradskim crkvama. I litiju će predvoditi patrijarh.

Litija će se organizovati kod Vaznesenjske crkve, kretaće se do Hrama Svetog Save na Vračaru. Tamo će biti služen moleban za Beograd i njegove stanovnike.

Ove godine domaćin slave je gradonačelnik grada Beograda Zoran Radojičić.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg, poznatiji u narodu kao Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Isusu Hristu. Vaznesenje spada u pokretne praznike – uvek pada u četvrtak, na četrdeseti dan posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova. 

Početak obeležavanja gradske slave seže nekih 6 vekova unazad, tačnije od kada je 1403.godine despot Stefan Lazarević proglasio Beograd za glavni grad. Razlog odabira ove slave je upravo u čast obnove i napretka srpske države. Samo ime slave simbolizuje uzdizanje ili vaznesenje grada i veru u budućnost.

Zbog raznih pritisaka neprijatelja i velikih društvenih promena, tokom istorije naše države, praznovanje gradske Slave je povremeno prekidano, ali i uporno obnavljano. Narod je uspeo da sačuva svoju tradiciju uprkos brojnim izazovima tokom proteklih vekova.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *