SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Nauka Svet Zanimljivosti

Četvoronožni robot dizajniran za Mars

Svi dosadašnji roboti koji su sleteli na Mars, imaju jednu zajedničku karakteristiku a to su točkovi. Međutim, to će se uskoro promeniti.

SpaceBok je četvoronožni robot koji su razvili naučnici iz istraživačkog univerziteta ETH Cirih i Instituta Max Planck u Nemačkoj. Robot je prvobitno bio planiran za misiju na Mesecu i zbog toga je trebao da hoda na isti način kao i astronauti u misiji Apolo. Sada se roboti prilagođavaju Marsu, jer je tamo teren drugačiji, a gravitacija jača, pa je cilj da robot bude stabilniji.

Tim naučnika je testirao različita rešenja po pitanju nogu jer su one pored ostalog veoma važne za stabilnost robota. Stopala su mala poput kopita, ravna i okrugla.

Roboti s točkovima su stabilniji, ali je važna i podloga na kojoj će se kretati, jer ona zna da pravi problem točkovima. Zbog toga su istraživanja sada usmerena na robote s nogama, koji imaju veću mogućnost da prelaze preko prepreka koje su problematične za one robote s točkovima.

Robot s četiri noge omogućio bi detaljnije istraživanje stenovitog terena i pećina na Marsu. Testiranja na sličnom terenu kao onom na Marsu, pokazala su da se robot kreće dobro i prelazi prepreke a da pri tome ne pada.

Foto: pixabay.com

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *