SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Pčinjski okrug

SPC i njeni vernici danas proslavjaju Sabor Svetog Arhangela Gavrila – GOREŠNJAK

Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici danas proslavljaju Sabor Svetog Arhangela Gavrila – praznik poznat u narodu pod imenom Gorešnjak ili letnji Aranđelovdan. Sv.Arh.Gavrilo je jedan od sedam velikih angela serafima koj su učestvovali u stvaranju sveta (7 serafima su najbliži Božijem prestolu). Postoji verovanje da je ovo najtopliji dan u godini a zabranjeni su svi poslovi u polju.

Svetom Arh.Gavrilu se u Crkvi pridaje veliki značaj jer je učestvovao ili najavljivao velike dogadjaje u Hrišćanstvu. Arhangel Gavrilo se javio Јoakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji sa vešću da će roditi sina, spasitelja ljudskog roda – Gospoda Isusa Hrista. Freska u srednjovjekovnom Manastiru Mileševa, poznata kao Beli anđeo, jedna je od najljepših i najbolje očuvanih i proglašena je za sliku prošlog milenijuma.

Manastirska slava Sv.Arh.Gavrila u Lopardincu je obeležena i ove godine svečano Svetom Liturgijom nakon čega je izvršen ophod oko svetog Hrama a zatim i presečen slavski kolač koji su pripremili ovogodišnji kumovi Boban i Jasna (Stojković) sa porodicom. Apostolskim žrebom je izabran novi kum za iduću godinu – gospodin Miloš Stojanović iz Lopardinca. Crkveni Odbor sela Lopardince je na čalu sa ovogodišnjim kumom pripremio trepzu ljubavi i tradiocionalni gulaš za sve prisutne vernike.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *