SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Bujanovac Pčinjski okrug

Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici danas proslavljaju dan Prepodobne mati Paraskeve (Svete Petke)

SPC i njeni vernici danas proslavljaju Prepodobnu mučenicu Paraskevu, u narodu poznatu i pod imenom Petka Trnova. Sveta Petka se pored ostalog poštuje i kao zaštitnica žena koja koja je pomagala bolesnima i siromašnima. Vernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Hramovi posvećeni ovoj mučenici su u našem narodu jako poštovani i posećeni. Po njenom imenu su nazvana mnoga mesta i izvori. Ovo je hramovna slava sela Sveta Petka u bujanovačkoj opštini, takodje je ovo i hramovna slava sela Rakovac (pored Bujanovca).

Visokoprepodobni arhimandrit Metodije (Marković), iguman manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog je služio Svetu Liturgiju u s.Sveta Petka u hramu posvećenom ovoj svetiteljki i mučenici uz sasluženje sveštenstva eparhije vranjske i djakona Aleksandra Nikolića.

Na kraju Svete Liturgije je izvršen liturgijski ophod oko svetog Hrama i prerezan je slavski kolač koji je pripremio kum slave. Starešina Hrama, protojerej Dejan Ćitić je u nadahnutoj besedi posetio okupljene vernike na žrtvu Sv.Petke i njen bogougodni život i pozvao sve da se svakog dana sete ove mučenice i da joj prinose molitve kako bi im pomogla.

Sveta Petka je rođena u Epivatu, kod grada Kalikratije u Maloj Aziji, pri kraju 10. ili početkom 11. veka.

Poticala je iz imućne i pobožne porodice. Zamonašila se posle smrti roditelja u crkvi Svete Sofije u Carigradu, gde je dobila ime Paraskeva.

Prema predanju, mnoge godine provela je u pustinji, u postu i molitvi i usamljeničkom životu. Predanje dalje kaže da joj se u snu javio anđeo i uputio u otadžbinu da širi veru Hristovu. Zato se Sveta Petka na ikonama predstavlja u monaškoj odeći, sa krstom u ruci.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *