SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Bujanovac Magazin Projekti Ubaci a ne baci

Sistem za navodnjavanje povrtnjaka – kap po kap

Sistem kap po kap trenutno je najbolji i najracionalniji način zalivanja povrća. Ima niz prednosti a jedna od njih je i mogućnost prihranjivanja biljaka putem vode.

Najbolje vreme za zalivanje su rani jutarni časovi. Ako tada ne stignete, baštu onda zalijte uveče, kada sunce zadje. Tada je zemlja ohladjena i voda će prodreti dublje, neće odmah ispariti i biljke će imati dovoljno vlage.

Uz to vodite računa da biljke ne polivate odozgo, jer je mokro lišće idealno za razvijanje raznih bolesti. Nemojte ni da zalivate samo sa jedne strane. Najbolje je biljku zalivati u krug, kako bi se voda ravnomerno rasporedila.

Kap po kap sistem ima mnogo prednosti u odnosu na druge načine navodnjavanja, a neke od njih su:

  • Voda ide tamo gde je potrebna 

Kapaljka na crevu se postavlja tako da voda odlazi tačno u područje korena biljke. Protok vode se može regulisati na samoj kapaljki. Na taj način svaka biljka zasebno može da dobije tačno onoliko vode koliko je potrebno.

  • Voda se štedi 

Samim tim što voda ide direktno u koren biljke ne zalivaju se delovi na kojima nema biljaka, voda se ne rasipa bespotrebno i količina vode upotrebljena za zalivanje je smanjena.

  • Laka instalacija i održavanje 

Kapo po kap sistem je izuzetno lak za postavljanje. Kada se jednom postavi i napuni vodom, sistem za navodnjavanje kap po kap ne zahteva nikakvo posebno održavanje.

Smanjena pojava korova

Pošto se navodnjava sam koren biljke, smanjeno je vlaženje okolnog zemljišta, pa samim tim i pojava korova.

  • Pogodan za fertirigaciju

Sistem kap po kap je idealan za prehranu biljaka vodotopivim đubrivima, jer se na taj način vrši doziranje i aplikacija direktno u koren biljke.

  • Dugotrajnost i široka primena

Naši sistemi za navodnjavanje kap po kap su izuzetno izdržljivi, dugog su veka, nisu podložni oštećenjima uzrokovanim pritiskom vode, lošim vremenskim uslovima, pa i sitnim životinjama, pa su zato pogodni za postavljanje u zatvorenom plasteniku, kao i za navodnjavanje na otvorenom, na pr. u voćnjaku.

  • Fleksibilnost

Naš kap po kap sistem ne zahteva određeni pritisak vode da bi funkcionisao. Navodnjavanje se može vršiti putem pumpe, ali i slobodnim padom vode. Kapaljke je moguće postaviti na bilo kojoj razdaljini, zatvarati i dodavati po potrebi, pa čak i podesiti da svaka kaplje različitim intenzitetom, u zavisnosti od potrebe.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *