SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Obrazovanje Srbija Vesti

Nove odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola


Danas je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo da će se, na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, od ponedeljka, 20. septembra, kombinovana nastava primenjivati u 7. i 8. razredu osnovnih škola na teritoriji devet lokalnih samouprava.

Kombinovana nastava (drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada) primenjivaće se u 9 opština, Arilju, Bogatiću, Valjevu, Lajkovcu, Ivanjici, Knjaževcu, Koceljevi, Kragujevcu i Topoli, stoji na sajtu Ministarstva prosvete.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Od 20.septembra ovaj model će se primenjivati i u srednjim školama na teritoriji 45 lokalnih samouprava i to u Beogradu, Krupnju, Svilajncu, Boru, Šapcu, Ćupriji, Petrovcu na Mlavi, Gornjem Milanovcu, Vranju, Zaječaru, Lučanima, Trgovištu, Kosjeriću, Čačku, Aleksandrovcu, Prijepolju, Aleksincu, Trsteniku, Čajetini, Nišu, Kraljevu, Bojniku, Sokobanji, Novom Pazaru, Vlasotincu, Babušnici, Tutinu, Leskovcu, Velikoj Plani, Kikindi, Vršcu, Smederevu, Rumi, Valjevu, Smederevskoj Palanci, Prokuplju, Ubu, Despotovcu, Aranđelovcu, Bogatiću, Jagodini, Kragujevcu, Vladimircima, Paraćinu i Topoli.

Treći model (onlajn nastava) primenjivaće se u srednjim školama na teritoriji 8 lokalnih samouprava i to u Bajinoj Bašti, Užicu, Lebanu, Lajkovcu, Ljigu, Ivanjici, Beloj Palanci i Sremskoj Mitrovici. Ovaj model će se nastaviti u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

Prilikom donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od COVID-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na treći model nastave usled obolevanja učenika.

Sve ostale osnovne i srednje škole u Srbiji nastaviće da rade po prvom modelu organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *