SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Magazin Povrće Recepti Specijaliteti

Omiljena zimnica – ajvar

Kraj leta ne nagoveštavaju samo hladniji dani i promenljivo vreme, već i šarenilo tegli zimnice u ostavi koja se polako puni.

Gotovo da ovih dana nema domaćinstva u kome se ne sprema neki specijalitet sa paprikom: turšija, pindžur, ajvar, ljutenica.

Među njima prednjači ajvar, koji je neizostavno jelo na trpezi u zimskim mesecima.

Sastojci:

  • 6 kg crvenih mesnatih paprika
  • 500 ml ulja
  • so (po ukusu)
  • 2-3 kašike vinskog sirćeta

Priprema:

Paprike oprati, osušiti pa dobro ispeći na plotni ili šporetu na drva. Ubaciti pečene paprike u posudu, zatvoriti je i ostaviti sat, dva kako bi se lakše oljuštile. Prohlađene paprike oljuštiti i očistiti od semenki, pa ostaviti da se cede nekoliko sati ili preko noći.

Samleti paprike na mašini za mlevenje mesa pa pržiti u velikoj šerpi na ulju najmanje 2-3 sata uz neprekidno mešanje drvenom kašikom. Ajvar je gotov kad se ocrta put drvene kašike povlačenjem kroz njega.

Ispržen ajvar skloniti sa vatre pa dodati sirće i so po ukusu, dobro promešati pa tako vruć sipati u sterilisane tegle. Staviti tegle u rernu zagrejanu na 100 stepeni i ostaviti 2-3 sata. Pre zatvaranja doliti u tegle po prst ulja, pa ih hermetički zatvoriti. Tegle uviti u ćebe i ostaviti da prenoće. Čuvati na suvom i hladnom mestu. Služiti kao salatu za meze, kao namaz, dodatak prženim jajima itd.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *