SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Dogadjaji Vesti

105-a godišnjica iskrcavanja srpske vojske na Krf i Vido

Danas je na ostrvu Vido centralnu državnu komemorativnu svečanost predvodila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava Darija Kisić Tepavčević.

„Ovo mesto na kom počivaju naši preci nije samo mesto stradanja, već i vaskrsnuća srpske vojske. Velika žrtva spojila je naša dva naroda u neraskidivo prijateljstvo. Zato je važno da razumemo šta nam preci poručuju i da sa ovog mesta odlučno kažemo da smo opredeljeni za mir, život u zajedništvu, razumevanje i saradnju“, rekla je ministarka.

Naša je dužnost i odgovornost da negujemo sećanje na naše pretke, njihovo junaštvo i stradanje, kao i da istrajemo u građenju društva zasnovanog na vrednostima i idealima humanizma i nenasilja, poručila je ona.

Njihova žrtva je velika, zahvaljujući njima mi danas koračamo u slobodi. Zato je naša odgovornost da budemo mudri i istrajni u izgradnji zajedničke budućnosti, koja je zasnovana na ravnopravnosti i međusobnom razumevanju, izjavila je Kisić Tepavčević.

Ministarka je u okviru ceremonije položila venac u Mauzoleju i na spomen obeležje Mornarički krst, nakon čega je položila venac i na otvorenom moru, u „Plavu grobnicu“, piše na sajtu Vlade Republike Srbije.

Ona je u Spomen knjigu u Mauzoleju upisala:

„Srbija će večno pamtiti vaše junaštvo. Junaci naši, vi koji ste svoje živote ostavili na ostrvima Krf i Vido, neka vam je večna slava i hvala“.

Obeležavanju godišnjice iskrcavanja srpske vojske na ostrvo Vido prisustvovala je i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Poštu srpskim vojnicima odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zvaničnici Republike Grčke, predstavnici Opštine Centralni Krf, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda.

Foto: wikipedia

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *