SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Magazin Povrće Zdravlje

Bundeva snižava trigliceride i utiče na kardiovaskularne probleme

Bundeva ili kako je mnogi zovu „kraljica jeseni“ je veoma zdrava namirnica. Pečena, kuvana na par, potaž ili neki drugi način pripreme, svejedno je, nikako nećete pogrešiti jer ćete svom telu dodati moćnu kombinaciju koja će vam pomoći u očuvanju zdravlja.

Odličan je izvor vitamina A, B6 i C, magnezijuma, gvožđa i kalijuma što je čini jednom od najkorisnijih namirnica kad je reč o zdravlju, prenosi Mondo.

Podstiče probavu

Kako sadrži čak 90 odsto vode, bundeva je lako svarljiva, a pored toga sadrži i vlakna. Odlična je za sve one koji imaju probleme sa probavom jer podstiče probavu i tako smiruje upale probavnog trakta.

Čuva srce

Bundeva je jedan od najboljih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca. Ova kiselina se pretvara u EPA, masnu kiselinu kojom obiluje riba, a za koju se ustanovilo da snižava trigliceride i sprečava promene ritma rada srca. Alfa-linolenska kiselina u ishrani i sama snižava rizik od pojave bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Njeno seme je bogato hranljivim sastojcima koji takođe pomažu poboljšanju zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *