SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Kultura Magazin Obrazovanje

Svetska baletska zvezda Hulio Boka ovih dana boravi u Srbiju


Ovih dana u periodu od 27. do 30. septembra održava se međunarodni seminar na kome u Beogradu, u organizaciji Nacionalne fondacije za umetničku igru, prisustvuje Hulio Boka, jedan od trojice vrhunskih baletskih plesača svetskih razmera.

Gojković je navela da je Ministarstvo prihvatilo i pomoglo fantastičnu ideju Aje Jung da Hulio Boka gostuje u Beogradu. Da u toj fondaciji održi javne časove i radionice sa decom i mladima iz te škole, ali i pedagozima iz naše države i regiona. Stoji na sajtu resornog ministarstva.

Ona je dodala da je sa Ajom Jung razgovarala o još jednom važnom projektu Fondacije, a to je da Srbija i Beograd dobiju Međunarodno takmičenje u baletu. Na kome bi na čelu žirija bio upravo Hulio Boka.

Takmičenje koje je najavljeno za ovaj period sledeće godine, nije održavano u našoj zemlji, u novijoj istoriji, i da je to bio nedostatak koji će se ispraviti. Da će se stvoriti dobra prilika igračima da postanu vidljiviji, dobiju prestižne angažmane u domaćim ansamblima, ali i u svetu, i ono što uvek nedostaje učenicima baletskih škola, a to je osećaj da budu na sceni, osete čar pozorišta i pokažu šta su naučili. Navela je Ministarka.

Ona je ukazala na to da Ministarstvo kulture i informisanja zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja radi na osnivanju Akademije za baletske igrače i pedagoge i da za sada postoji ideja da to bude u okviru Muzičke akademije.

Foto: Vlada Republike Srbije

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *