SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Magazin Saveti

Razlozi zbog kojih smo stalno gladni


Glavobolja, nervoza, čudni zvukovi u stomaku, ali i manjak koncentracije su sve posledice gladi. Postoji nekoliko razloga za to, a može se raditi o manjku proteina, masnoća ili vlakana, ali i stresu.

MANJE KALORIJA

Ne jedete dovoljno proteina – Za kontrolu apetita su proteini važni, ali će i osigurati da duže vremena možete ostati siti i uneti manje kalorija u organizam. Deluju tako da pružaju osećaj sitosti, daje organizmu znak da je sit i smanjuje lučenje hormona koji stimulišu glad.

Ne spavate dovoljno – Osim za celokupno zdravlje, i za vašu liniju je potrebno dovoljno sna. Kvalitetan san će uticati i na smanjenu proizvodnju hormona i prema magazinu Buka, osigurati dovoljne količine leptina, hormona koji kontroliše apetit.

Jedete previše ugljenih hidrata – Oni imaju manju količinu vitamina, minerala i vlakana. Upravo i zbog manjka vlakana, telo će ih potrošiti jako brzo i zato ćete u kratkom vremenu osetiti glad. Isto tako oni mogu uzrokovati povišenu količinu insulina, hormona koji je zaslužan za prenos šećera u organizmu.

OSEĆAJ SITOSTI

Jedete premalo masnoća – A upravo su one odgovorne za osećaj sitosti, posebno zato što se sporo vare i ostaju u želucu duže vreme. Dakle ako jedete malo masnoća, moguće da ste zato stalno gladni.

NE PIJETE DOVOLJNO TEČNOST

Osim što će voda doneti puno dobrobiti za zdravlje, ona će vas i zaštititi ako je pijete pre obroka. U jednoj je studiji posmatrano 14 osoba koje su pile čašu vode pre obroka te se zaključilo da su uneli i do 600 kalorija manje od onih koji nisu pili vodu.

BRZI OBROCI

Glad je posledica manjka vlakana u organizmu. Vlakna će uticati na otpuštanje hormona koji smiruje apetit i sigurno ćete dugo biti siti jer je potrebno puno vremena da se razgrade u želucu.

Ubrzan način života često znači i obroke „s nogu“. Iako možete tako uštedeti na vremenu, verovatnost je da ćete pojesti više i da ćete jesti ne tako zdravu hranu, a to sve vodi do prekomjernog unosa kalorija i naravno debljanja. Kako biste izbegli ovu naviku, pokušajte osvestiti svaki zalogaj, sedite dok jedete, ne gledajte TV i ne razgovarajte.

Takođe, sve se svodi na količinu hormona koji se nazivaju glukokortikoidi, čiji broj raste kada smo pod stresom. Kada je njihova količina uvek povišena, može povećati šanse da se određene stanice pretvore u masne stanice u telu , stoji u studiji, što naravno može uzrokovati debljanje.

Foto: Pexels

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *