SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Kultura Magazin Zanimljivosti

Ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost ide u Afriku

Nobelova nagrada za književnost ove godine dodeljena je tanzanijskom pisacu Abdulrazaku Gurni. 

Gurna je rođen u Zanzibaru, međutim radi u Engleskoj i kako prenosi BBC na srpskom, nagradu je dobio za „beskompromisan i saosećajan prodor efekata kolonijalizma i sudbine u provaliji između kultura i kontinenata“.

Sedamdesettrogodišnji Gurna je do sada napisao 10 romana, a među njima je i Raj (Paradise) – objavljen 1994. godine, koji govori o odrastanju dečaka u Tanzaniji početkom 20. veka, a za koji je pisac dobio Bukerovu nagradu.

„Njegovi romani odstupaju od stereotipnih opisa i otvaraju nam poglede ka kulturuloškoj raznolikosti Istočne Afrike koja je nepoznata za ljude u drugim delovima sveta.“navodi se u saopštenju Nobelovog komiteta za književnost.

Njegovi likovi se nalaze u vakumu između kultura i kontinenata, života kakav je bio i onog koji nastaje.

„To je nesigurno stanje koje nikada neće biti rešeno.“

Gurna je prvi crni afrički pisac koji je osvojio nagradu od Volea Sojinke 1986. godine.

Ovogodišnja dodela Nobelove nagrade počela je u ponedeljak objavljivanjem laureata za medicinu, zatim su usledile nagrade za fiziku i hemiju. Kao i svake godine, najviše pažnje izazivaju nagrade za mir i književnost.

Podsetimo, da se Nobelove nagrade, ustanovljene 1901. godine, dodeljuju za dostignuća u književnosti, nauci, miru i ekonomiji.

Među dosadašnjim dobitnicima za književnost su velikani poput Ernesta Hemingveja, Gabrijela Garsije Markesa, Pabla Nerude, Ive Andrića, Harolda Pintera, Judžina i O’Nila i Rabindranata Tagorea.

Bivši britanski premijer Vinston Čerčil dobio je nagradu za memoare, Bertrand Rasel za filozofiju, a Bob Dilan za stihove.

Foto: Wikipedia.org

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *