SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Srbija Vesti

Siniša Mali: Od 1. novembra isplata novčane podrške, ali i brojna povećanja zarada u narednom periodu

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas da će od ponedeljka, 1. novembra krenuti isplata 30 evra novčane podrške svim punoletnim građanima Srbije, koji su se za tu vrstu pomoći već prijavili, a koja se sprovodi u okviru trećeg paketa ekonomske podrške privredi i građanima Srbije u cilju ublažavanja posledica pandemije korona virusa.

Ministar Mali je, gostujući na Hepi televiziji, napomenuo da građani Srbije ne treba da se prijavljuju za 30 evra koje će dobiti u novembru mesecu, jer su se za njih prijavljivali u maju, kada im je, takođe uplaćeno po 30 evra.

„Ono što je predsednik Aleksandar Vučić i obećao, to se i ispunjava. Takođe, od 15. novembra počinje prijavljivanje za dodatnih 20 evra pomoći, za one koji se nisu prijavili za 30+30 evra, a ispunjavaju potrebne uslove ili koji su u međuvremenu postali punoletni. Penzioneri i svi koji su se već prijavili za 30+30 evra, za dodatnu pomoć od 20 evra ne treba da se prijavljuju, već će im ona biti automatski isplaćena u decembru mesecu“, objasnio je on i dodao da će penzionerima početkom sledeće godine biti isplaćeno i dodatnih 20.000 dinara.

Mali je podsetio i da će od 1. januara biti uvećana minimalna zarada za 9,4 procenta, odnosno da će biti veća od 35.000 dinara.

Ministar finansija je pomenuo i aktuelana gostovanja stranih delegacija u našoj zemlji, i da je obavljeno više sastanaka na kojima su se vodili ekonomski pregovori o finansijskim ulaganjima, o građevini i drugim projektima što daje šansu našim fabrikama i proizvođačima, o povećanju broja stipendija za studente. Razgovori su tekli i o poljoprivrednoj mehanizaciji, saradnji u oblasti poljoprivrede uopšte, čak i o IT sektoru, razvoju veštačke inteligencije, e-uprave, digitalizacije.

„Na nama je da iskoristimo njihovo prisustvo i da ne poentiramo samo politički, već i ekonomski. Treba da pokažemo ko je i šta je Srbija danas, da vidimo kako da se ekonomski povežemo sa njima, kako da se vratimo na stara tržišta“, naglasio je Ministar.

Mali se osvrnuo i na početak razgovora sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda koji će početi danas i trajati naredne dve nedelje.

„Do detalja prelazimo sve što se dešavalo tokom ove godine i gledamo plan za 2022. godinu. Mi za sledeću godinu predviđamo manji deficit, od tri odsto. Dakle, reč je o deficitu koji nas vraća u koloseke pre krize. Takođe, planirane su velika izdvajanja za investicije“, rekao je on i podsetio da sa MMF-om nemamo finansijski, već savetodavni aranžman, kao i da je to potvrda nastavka reformi i da saradnja sa njima daje rezultate.

Mali je podsetio da se u našoj zemlji gradi velika fabrika za proizvodnju vakcina, jedina u regionu, a u saradnji sa partnerima iz Emirata i kompanijom Sinofarm iz Kine.

Odgovarajući na pitanje o energetskoj krizi, Mali je rekao da se sada razmišlja na koji način će rastući nivo duga u razvijenim zemljama ukočiti globalnu ekonomiju.

„Jeste kriza, ali to ne znači da treba da se sakrivate ispod stola, nego da posmatrate, da postanete svesni problema. Sećam se koliki je bio pritisak na predsednika Vučića zbog Turskog toka, da se gasovod kroz Srbiju ne izgradi. Tada su govorili da nam to ne treba, da će oni o nama brinuti. Da ga nismo izgradili i da predsednik nije izdržao te pritiske, mi danas ne bi imali gas ili bi imali probleme sa gasom. Dakle, vodimo svoju politiku, politiku sa fokusom na interese građana Srbije“, zaključio je Mali.

Foto: mfin.gov.rs

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *