SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Srbija Vesti

Povećanje plata u javnom sektoru u 2022. godini


U narednoj godini u javnom sektoru predstoji povećanje plata od 7,3 posto, dok će zarade za zaposlene u socijalnim službama, zdravstvu i vojsci porasti osam odsto, izjavio je Saša Stevanović, Državni sekretar u Ministrastvu finansija.

Stevanović je pojasnio da je predstojeće povećanje plata apsolutno održivo i projektovano bužetom za 2022. godinu.

„Želimo da obezbedimo trajan, stabilan i stalan rast plata“, rekao je on.

Po pitanju minimalnih zarada, državni sekretar je rekao da „postoji cilj da u kratkom roku izjednačimo minimalnu potrošačku korpu sa minimalnom zaradom. I na odličnom smo putu da to i uradimo“.

Stevanović je naglasio da je zabeležen uzlazni trend rasta zarada i u privatnom sektoru, za sedam odsto. Naznačeno je na sajtu resornog ministarstva.

On je podsetio i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali obećali da će već u februaru svim penzionerima biti isplaćena jednokratna pomoć od po 20.000 dinara.

Govoreći o privrednom rastu, Stevanović je istakao da će u ovoj godini on biti iznad sedam procenata, odnosno da se očekuje da bude i 7,5 odsto, dok je za sledeću godinu predviđen rast od 4,5 odsto.

„To je rast koji će biti stabilan. Ne govorimo više o rastu kao što je bilo u prethodnom periodu od jedan ili dva procenata. Ulagali smo, investirali u prethodnom periodu, povećavali proizvodne kapacitete, tako da smo obezbedili trajan i stabilan rast u narednom periodu“, zaključio je Stevanović.

Foto: Pexels

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *