SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Dogadjaji Vesti

Selaković: Povodom Dana primirja u prvom svetskom ratu posetio Srpsko vojničko groblje u Solunu

Danas na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković posetio je Srpsko vojničko groblje u Solunu – Zejtinlik gde je položio venac. On je naglasio da smo platili veliku cenu da bismo danas živeli u suverenoj, slobodnoj i uspravnoj Srbiji.

„Srbija se i danas bori za čast i slobodu sebe i svoga naroda na svakom mestu, i pobeđuje u ekonomiji, u prosveti, u sportu, pobeđuje na svim poljima, a tu današnju pobedu omogućili su nam naši slavni preci pobedom pre 103 godine, 11. novembra 1918. godine“, izjavio je ovom prilikom šef srpske diplomatije.

Ministar je naglasio da 11. novembar, naš dan pobede, kada smo se zlatnim slovima upisali u istoriju sveta, jeste nešto što treba da slavimo i obeležavamo na najsvečaniji način. Dodao je i to da su se naši dedovi i pradedovi borili sa puškom i bajonetom u ruci, a da mi danas treba da se borimo svojom pameću i mudrošću da očuvamo ono što su oni odbranili i oslobodili i, što je najvažnije, da čuvamo srpsku čast za koju su oni dali živote, stoji na sajtu Vlade Republike Srbije.

Ministar je poručio da treba da se sećamo velike žrtve koju je srpski narod podneo u Velikom ratu boreći se za čast i svoju slobodu, kao i za slobodu Srbije i srpstva.

Od ukupno 21 000 savezničkih vojnika, koliko je stradalo, više od jedne trećine, odnosno preko 8 000, jesu srpski vojnici sahranjeni na Zejtinliku. Ministar Selaković je naglasio da je Đorđe Mihajlović, koji danas prima priznanje „Majka Srbija“, ceo svoj život posvetio čuvanju uspomene na one koji ovde počivaju i 61 godinu bdi nad senima naših hrabrih vojnika.

Selaković je podsetio da kada je okupator došao u Srbiju 1915. godine, prva stvar koju je uradio bila je štampanje umrlice kojom je obaveštavao svet da je Srbija umrla.

„Srbija nije umrla, Srbija je vaskrsla, Srbija i danas stoji uspravno“, poručio je Selaković!

Foto: sajt Vlade Republike Srbije

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *