SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Magazin Na današnji dan Zanimljivosti

Petar II Petrović Njegoš rođen 13. novembra 1813.godine


Rođen je na današnji dan 1813.godine u selu Njeguši kod Cetinja. Njegovo ime bilo je Radoje, ali je najčešće na je nazivan Rade. U tom periodu u Crnoj Gori nije imalo škola pa je obrazovanje dobio u manastirima.

Kod dinastije Petrović Njegoš važilo je pravilo da vladare nasleđuje bratanac. Još nešto je bilo karakteristično za ovu dinastiju, a to je da su vladari objedinjavali i duhovnu i svetovnu vlast.

Petar II bio je pravoslavni srpski vladika crnogorski i brdski i poglavar Crne Gore i Brda u periodu od 1830. do 1851.godine. Pored toga bio je i pesnik.

Na prestolu je nasledio svog strica Petra I. Po dolasku na vlasti radio je na ujedinjavanju crnogorskih plemena i stvaranju centralizovane države, a to je bio veoma težak posao. Što se tiče upravljanja državnom, uveo je nove zakone ali i poreze. Porezi nisu bili popularni pa je dolazilo izbijanja buna. Dosta pažnje pridavao je širenju teritorija svoje države, pa je tako često ratovao sa Turcima.

Jedan od njegovih glavnih ciljeva bilo je oslobođenje od Turaka i ujedinjenje svih Srba i srpskih država, pa makar i po cenu njegove svetovne vlasti.

Petar II Petrović Njegoš je bio jedan od cenjenijih pesnika. Najpoznatija njegova dela su: „Gorski vijenac“, „Luča mikrokozma“, „Ogledalo srpsko“ i „Lažni car Šćepan Mali“.

Posle smrti 1851.godine, sa nepunih 38 godina, sahranjen je u maloj kapeli na Lovćenu. Ona je porušena u Prvom svetskom ratu od strane Austrougara, ali je obnovljena 1925.godine. Posle skoro pola veka 1974.godine zamenjena je mauzolejom.

Foto: wikipedia

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *