SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Srbija Vesti

Potpredsednica Mihajlović: Srbija je posvećena temi rodne ravnopravnosti


Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa aktivistkinjom i osnivačicom Foruma „Mihal Sela“ Lili Ben Ami o saradnji u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama i rodnoj ravnopravnosti.

Ona je istakla da je pitanje rodne ravnopravnosti veoma važno za Vladu i Ministarstvo i navela da je Srbija posvećena ovoj temi. Naznačeno je na fb profilu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Mihajlović je tom prilikom naglasila da je od 2014. godine kada je osnovano Koordinaciono telo pa do današnjeg dana svest i posvećenost, pre svega institucionalno, a u mnogome i zakonski i strateški doprinelo ozbiljnim pomacima u oblasti rodne ravnopravnosti i zabrane diskriminacije.

Ona je izrazila uverenje da je i u Srbiji moguće sprovesti ideju o korišćenju digitalnih inovacija, softverskih rešenja i aplikacija u sprečavanju nasilja nad ženama i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i devojčicama i nasilja u porodici.

„Veliko mi je zadovoljstvo što ste ovde, posebno u periodu u kojem nizom akcija obeležavamo 16 dana aktivizma. Ono što vaša organizacija radi je potpuno novo svuda u svetu i mislim da postoji prostor da zajedno unapredimo borbu protiv nasilja nad ženama, pre svega, koristeći inovacije i informacione tehnologije kako bismo sačuvali živote“, rekla je potpredsednica Vlade.

„Takođe, želimo da sarađujemo sa vašom organizacijom i kada je u pitanju razmena iskustava, eventualna izmena zakonodavnog okvira i da dobra iskustva prenesemo i sprovedemo kod nas“, istakla je Mihajlović.

Ben Ami je predstavila rad tog foruma i način na koji je IT sektor doprineo borbi protiv nasilja nad ženama, stvarajući aplikacije koje signaliziraju da je žena u opasnosti.

Prema njenim rečima, na aplikacijama su radile i žene koje su pretrpele nasilje, policija, vojska i brojni inženjeri

Sastanku je prisustvovao i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan, koji je zahvalio potpredsednici Vlade na saradnji, posebno u oblasti borbe protiv nasilja i pitanjima u vezi sa rodnom ravnopravnošću.

Foto: Fb profil Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *