SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Srbija Vesti

Siniša Mali: Sledeća godina je period prilagođavanja sistemima e-fakture i e-fiskalizaciji


Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali izjavio je da će se privredi i javnom sektoru produžiti period prilagođavanja novom fiskalnom sistemu elektronskih faktura do kraja aprila naredne godine.

„Mi ćemo, pošto smo dobili dosta zahteva, do kraja godine izmeniti Zakon o elektronskom fakturisanju i dati prelazni rok do kraja aprila da se korisnici adaptiraju i osposobe da izdaju i primaju elektronske fakture. Očekujem da će te izmene biti usvojene od strane poslanika u Skupštini Srbije. Dakle, omogućićemo dodatni period da se usaglasite sa novim zakonom i završite sve informacione pripreme“, rekao je ministar Mali.

Kako je ministar objasnio, prvo nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora, i to će se primenjivati od 1. maja 2022. godine, umesto od 1. januara, baš kao i obaveza subjekta privatnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu javnog sektora.

Zatim, sledi obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, kao i elektronske fakture izdate od strane subjekta privatnog sektora, koja će se primenjivati od 1. jula 2022. godine, kao što je i bilo planirano. Takođe, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine.

„Mnogo toga dobijamo i kao država, i vi kao korisnici javnih sredstava, i u transparentnosti i u uštedi vremena. Naša želja je da u 2023. godine uđemo i u sistem e-otpremnica. Na to se nadovezuju platni promet između pravnih lica i sistem e-fiskalizacije. Pravimo kompjuterski i informacioni vertikalni lanac i to će biti najvažniji održiv sistem borbe protiv sive ekonomije“, naglasio je ministar i dodao da je korišćenje sistema e-faktura u potpunosti besplatno.

Mali je podsetio i da se paralelno odvija sistem e-fiskalizacije i da se, takođe do kraja aprila završava prelazni period uvođenja novog sistema privredi Srbije.

Pozvao je privrednike da se prijave i iskoriste subvencije koje nudi Vlada Srbije, a to je 100 evra za fiskalni uređaj i 100 evra za svaki objekat.

Kada govorimo o benefitima procesa, rekao je Mali, on nam daje mnogo bolju kontrolu i efikasniju borbu protiv sive ekonomije, a za privrednike je najvažniji uticaj na nelojalnu konkurenciju.

Foto: Srbija.gov.rs

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *