SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Srbija Vesti

U okviru programa „Moja prva plata“ izabrano više od 9 000 mladih


U današnjem saopštenju Vlada Republike Srbije stoji da su poslodavci koji učestvuju u programu „Moja prva plata 2021“ odabrali 9 237 mladih kojima će pružiti priliku da steknu prvo radno iskustvo. Oni će imati priliku da se radno osposobe kod 5 471 poslodavaca.

Program obuhvata 70 % lica sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 30 % sa visokim obrazovanjem i master diplomom. Od ukupnog broja mladih više od 60 % su žene. Najtraženija zanimanja i kompanija i mladih su pravnik, administrativni službenik, ekonomista, knjigovođa i prodavac.

Da podsetimo, u prvom ciklusu programa ”Moja prva plata”, koji je započeo 2020. godine, 35 % mladih je nakon uspešno završenog programa potpisalo ugovor o radu, od čega polovina kod istog poslodavca.

Država ove godine obezbedila je da kroz ovaj program koji traje devet meseci, mladi do 30 godina sa završenom srednjom školom primaju mesečnu naknadu od 22 000 din, a visokoobrazovani 26 000 dinara, kao i doprinose za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. Ovo je povećanje od 10 % u odnosu na prošlogodišnji ciklus.

Cilj programa „Moja prva plata“ je da mladima obezbedi prvo radno iskustvo. Program pruža mogućnost mladima da steknu znanja, veštine i kompetencije za rad i tako povećaju mogućnosti za zapošljavanje, a poslodavcima da novim zapošljavanjem investiraju u razvoj ljudskih resursa i povećaju obim poslovanja.

Foto: Vlada Republike Srbije

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *