SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Nauka Srbija Tehnologija Vesti

Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju će biti na raspolaganju državi Srbiji, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startap kompanijama


Danas je u Državnom data centru u Kragujevcu puštena u rad prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Republici Srbiji.

Otvaranje ovog kapitalnog projekta od 55 miliona evra proteklo je u prisustvu najvećih državnih zvaničnika, predsednika Srbije Aleksandara Vučića, predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić kao i ambasadora SAD-a u Srbiji Entonija Godfrija.

Ova platforma predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, proizvođača NVIDIA, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu. Naznačeno je na sajtu Vlade Srbije.

Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo što se najjači računar i računarski resursi nalaze u Kragujevcu, ocenivši da će to omogućiti mladim ljudima da nakon školovanja ostanu u svom gradu, ali i da je ova Platforma u oblasti veštačke inteligencije, šansa za Srbiju i njen dalji razvoj kao i da je njenim pokretanjem Srbija ušla u među 26 zemalja, a jedna je i od retkih koja ima svoj Institut za veštačku inteligenciju, što ostavlja neslućene mogućnosti za nas.

„Kada vam komercijalno memoriju zakupljuju kompanije poput „IBM“ i „Huavej“, a potencijalno i “Orakl”, to itekako govori o tome koliko smo kao država napredovali“, ocenio je Vučić.

On je saopštio da će se u kragujevačkom Data centru objediniti svi podaci iz zdravstvenih centara u Srbiji i da će se sa tim prikupljanjem početi u narednih 48 časova.

„Sve snimke sa mamografa, rendgena, sve možemo da primimo ovde i da ih obradimo milion u jednom danu“, objasnio je predsednik i najavio da je u planu izgradnja Instituta za molekularnu genetiku, koji će se baviti sekvenciranjem genoma, odnosno procenjivanjem sklonosti građana nekim bolestima

U okviru Data centra, kako je predočio, biće izgrađen i dodatni poseban objekat za podatke MUP-a, Vojske Srbije i BIA, gde ćemo imati najveću bazu za apsolutno sve naše podatke i za sve ono što nam je važno u istorijskom, arhivskom i svakom drugom smislu.

On je istakao i da će pomenuta platforma biti važna i za srpsku poljoprivredu i zaštitu životne sredine, jer će zahvaljujući njoj moći da se prate promene do kojih će dolaziti u narednih 10 godina u oblasti životne sredine, ali i da će moći da se oceni kvalitet zemljišta, njegova ph vrednost, šta može da se seje, kako da se navodnjava i drugo.

Predsednik je naglasio da će sve to biti važno i za podizanje srpskog BDP-a i napredak cele zemlje, navodeći da srpski IT sektor učestvuje sada u BDP-u sa više od 9,2 odsto, dok će samo suficit u IT sektoru biti veći od milijardu evra.

U tom kontekstu, on je najavio da u martu počinje izgradnja obilaznice oko tog grada, i da se završava ugovor za prvih pet od 22 kilometra.

Uz to, kako je rekao, planirana su ulaganja od 250 miliona za termoelektranu-toplanu, dok 308 miliona koštaju prečistači otpadnih voda i kišna i fekalna kanalizacija.

Tom prilikom, direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović potpisao je sporazume o korišćenju pomenute platforme sa predstavnicima tehničkih fakulteta, svih naučno-tehnoloških parkova i tri instituta.

Prethodno je prisutnima dobrodošlicu poželela „Daca“ – Data centar android, njihov virtuelni domaćin, koja je rekla da je posao centra da spoji dva sveta – realni i virtuelni, da bezbedno čuva znanje i podatke iz realnog sveta, građana, privrede, države, lokalnih samouprava i komercijalnih korisnika.

Data centar se prostire na 14.000 kvadratnih metara, a izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana.

Oaj projekat doprineće unapređenju rada javne uprave, što ubrzava procedure i pojednostavljuje svakodnevni život građana i poslovanje privrede.

Foto: Fb profil Aleksandar Vučić

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *