SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Srbija Tehnologija Vesti Zdravlje

U Beogradu otvoren Centar za sekvenciranje genoma

Da Srbija ulaže u biomedicinu govori i podatak da je danas u našoj prestonici otvoren Centar za sekvenciranje genoma.

Svečanom događaju prisustvovala je i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, poručivši tom prilikom da će ova ustanova omogućiti da se Srbija dodatno pozicionira kao zemlja koja investira u nauku i nove tehnologije.

Centar, u koji je uloženo 600 miliona dinara je, uz podršku Vlade Srbije, izgrađen u saradnji Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) i Pekinškog instituta za genomiku, a za njega je rekonstruisan objekat u okviru Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, u Ulici Vojvode Stepe u Beogradu.

Brnabić je naglasila da će novootvoreni centar omogućiti da se Srbija pozicionira kao zemlja čija se ekonomija zasniva na veštačkoj inteligenciji i bioekonomiji, kao država koja mnogo ulaže u zdravlje svojih ljudi i celokupan zdravstveni sistem.

„Ova ustanova imaće važnu ulogu i u borbi protiv koronavirusa, jer ćemo moći da pratimo sve mutacije virusa u našoj zemlji. Nećemo morati da čekamo informacije iz sveta o virusu, već ćemo moći to da pratimo na nivou na kakvom u ovom trenutku u Evropi može samo Velika Britanija“, navela je ona.

Premijerka je dodala da će Centar u budućnosti značiti i za sve ljude koji žele da se ostvare kao roditelji jer će upravo na tom mestu od 1. januara početi obuka za sprovođenje prenatalnih testova koji se sada mogu raditi u inostranstvu.

Prema njenim rečima, ti testovi će biti mnogo jeftiniji, odnosno koštaće između 200 i 300 evra, a kasnije i manje, dok se u inostranstvu cena tih testova kreće između 600 i 700 evra.

„Država će dodatno uložiti u fakultete, institute i ljude, a otvaranje Centra je prvi korak ka BIO 4 kampusu“, predočila je ona.

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo ocenila je da će Centar obezbediti nove prilike za saradnju Srbije i Kine u oblasti medicine, biomedicine i biologije.

Izvor i Foto: Sajt Vlade Republike Srbije

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *